Kira sorununu ortadan kaldırılacak yeni konut projesi yolda!

Son dönemde konut ve kira fiyatlarının artmaya başlamasının ardından kira problemini ortadan kaldıracak yeni konut projesi duyuruldu.
Kira sorununu ortadan kaldırılacak yeni konut projesi yolda!

Ekim ayında GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu tarafından yapılan son açıklama ile birlikte konut ve kira sorununun ortadan kaldırmak amacı ile Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) içerisinde yeni sosyal konut projesinin hayata geçirileceğinden bahsedildi. Konu hakkında detaylar belirlenmeye başladı.

KONUT SORUNUNUN NASIL ÇÖZÜLECEĞİNE DEĞİNİLDİ!

Yapılacak olan yeni konut projesinin nasıl işleyeceği ve konut sorununun nasıl çözüleceğine ilişkin "Birçok kök problemi saptadık. Bunlardan biri arsa sahibinin hak etmediği bir payı alması. Erişilebilirlik Komitesi kurmaya karar verdik. Konut geliştiren firma daha ucuza satmaz. Sektör yine para kazansın. Ama bir konut üretildiğinde bir değer oluşuyorsa o değere en büyük katkıyı kim yapıyorsa onun adaletli bir şekilde dağıtılmasını önceledik. Bunun kurallarını da bu çerçevede ortaya koyduk. Bunu mümkün kılacak finansmanı oluşturabilmek için de arsa maliyetinin sıfırlanması gerekiyor. Burada en büyük payı alan arsayla ilgili bir adım atarsak bunun hızlı çözülebileceğini gördük" şeklinde açıklamalarda bulunuldu.

YENİ KONUT MODELİNİN İŞLEYİŞİ ORTAYA ÇIKTI!

KÖİ modeli ile birlikte kira sorununun nasıl bir işleyişe sahip olduğu konusunda merak edilenlere duyuru şu şekilde yapıldı;

1 - Devlet arsa tahsisi, plan yapımı ve altyapıyı hazırlar.

2 - İmtiyaz süresince arsa devletten özel şirkete devredilir.

3 - Görevli şirket, finansman bulma, tasarım, inşaat bakım ve onarımı yapar.

4 - Kira, hane halkı gelirinin %30'u civarında olur.

5 - Görevli şirket tarafından tahsilat ve kiralama yapılır. Getiriler 49 yıllığına KÖİ'nin tasarrufuna geçirilir.

6 - Belirlenen süre zarfından sonra konutların mülkiyet hakkı devlete devredilir.

KİRA ARTIŞLARI NASIL OLACAK?

Yapılacak olan bu proje kapsamında vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri de kira artışlarının nasıl olacağı, düzenlemenin nasıl getirileceği olmuştu. Bu konuya ilişkin de "Kirayı otorite belirleyecek. Tarifeyi devlet yayınlasın. Mesela bizim sektörümüzün denetleyici kurulu yok. Enerji sektörünün EPDK'sı, bankaların BDDK'sı var. O yüzden bir denetleme kurulu tarifeleri oluştursun. Bu modelimizi bakanlıklara, İstanbul'daki ilçe belediyelerine, büyükşehire ve ilgili kuruluşlara gönderdik ve randevu talep ettik. Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyesiyle görüştük. İlçelerin de en büyük problemi arazi üretmek. Hepsinde aynı problem var. Onlar da diyor ki keşke arsa olsa da yapsak." şeklinde ifadeler ile açıklık getirildi.

Proje kapsamında yapılacak çalışmalar sonucunda 2024 yılında teslimlere başlanmasının beklendiği öğrenildi.

Haber Editörü