KYK Öğrenim Ve Katkı Kredisi Borcu Olanlar Dikkat! Borç Yapılandırma Fırsatında Son Günlere Girildi!

Milyonlarca vatandaşın öğrenim ve katkı kredisi borçlarına getirilen yapılandırma imkanında son günlere girildi. Peki KYK borç yapılandırma nasıl yapılır?
KYK Öğrenim Ve Katkı Kredisi Borcu Olanlar Dikkat! Borç Yapılandırma Fırsatında Son Günlere Girildi!

Türkiye'de milyonlarca vatandaşın Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim ve katkı kredisi borcu bulunuyor. Bu borçlara geçtiğimiz aylarda yapılandırma imkanı getirilmişti. Yapılandırma işlemleri şu anda devam ediyor. Ancak 31 Ağustos 2021 tarihinden sonra yapılandırma işlemi yapılamayacak ve borçlu vatandaşlar bu fırsatı kaçırmış olacaklar.

KYK BORÇ YAPILANDIRMA HANGİ ŞARTLARDA YAPILIYOR?

7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında borçlu vatandaşlar KYK borçlarını yapılandırabiliyorlar. Ödeme günü gelmemiş öğrenim ve katkı kredisi borçlarına getirilen bu imkan ile gecikme zammında büyük indirim yapılıyor.

Yapılacak olan yeni hesaplamada Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranı esas alınıp borç yeniden hesaplanıyor. Bu çıkan tutarın ödenmesi ile vatandaşlar gecikme zammının tamamından kurtulmuş oluyorlar.

Borçlu vatandaşlar öğrenim ve katkı kredisi borçlarını yapılandırma kapsamında peşin olarak ödeyebildikleri gibi taksitler halinde de ödeyebiliyorlar. Buna göre vatandaşlara 6 ay, 9 ay, 12 ay, 18 ay şeklinde borçlarını eşit taksitler halinde ödeyebiliyorlar. Bu borçlar 2 ayda bir ödeniyor. Bu şekilde 18 ay taksitli bir borcun ödenme süresi 36 ay oluyor.

İLK 2 TAKSİT ÇOK ÖNEMLİ

KYK borçlarını taksitli bir şekilde yapılandıran vatandaşlar ilk taksiti 30 Eylül 2021 tarihine kadar ödeyecekler. Ardından ise ikinci taksit ödemesi 30 Kasım 2021 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Bu ilk iki taksitin yapılandırma hesaplamasında çok büyük bir önemi var. Bu ödemeleri gününde yapmayanların yapılandırmaları bozuluyor ve tüm avantajlarını kaybetmiş oluyor. İlk 2 taksit sonrasındaki ödemelerde meydana gelen küçük gecikmeler nedeniyle yapılandırma bozulmuyor.

Taksitle yapılandırma yapılması durumunda vatandaşlar hangi farkları ödemek durumunda kalacaklarını da merak ediyorlar. Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir katsayı sistemi uygulanacak. Borç bu katsayı ile çarpılarak taksit sistemi uygulanıyor. Buna göre 6 taksitle 12 ayda ödeme yapacaklara yüzde 1,09, 9 taksitle 18 ayda ödeme yapacaklara 1,135, 12 taksitte 24 ayda ödeme yapacaklara 1,18, 18 taksitte 36 ayda ödeme yapacaklara 1,27 oranında katsayı uygulanacak.

Taksitli yapılandırma yapmasına rağmen peşin ödeme yapmak isteyenlere de bu imkan verilecek. İlk taksit tarihinin ödeme süresi sonuna kadar peşin ödeme yapacak olanlara Yİ-ÜFE oranları esas alınıp yüzde 90 oranında indirim uygulanacak.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

KYK borç yapılandırma işlemleri farklı kanallar üzerinde uygulanabilecek. Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılandırma yapılabilecek. Bunun yanında vergi dairelerinde de bu işlemler yapılabilecerk. Ayrıca posta yoluyla da yapılandırma başvurusu kabul ediliyor.