Moody's'den Faiz Artırımına Karşı Yerel Para Uyarısı! Türkiye O Üç Ülkeden Biri!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moddy's, Fed'in faiz artırımına ilişkin yerel paralara karşı uyardı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 3 ülke için kritik açıklamalar geldi.
Moody's'den Faiz Artırımına Karşı Yerel Para Uyarısı! Türkiye O Üç Ülkeden Biri!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'de yapılacak faiz artırımı ile ilgili Türkiye'yi de etkileyecek açıklamalarda bulundu. Kuruluş, Latin Amerika ve Avrupa ülkelerindeki bankaların dolarizasyon etkilerine maruz kalacağını bildirdi.

'' TÜRK LİRASI ZAYIFLAYACAK ''

Moddy's tarafından dün yayımlanan raporda, ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırmasının doğruacağı sonuçlar hakkında değerlendirme yaptı. Fed'in faiz artırmasının, çok yüksek ihtimalle gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını yavaşlatacağı ve bu ülkelerin para birimleri ile ekonomik büyümelerinin yavaşlayacağı belirtildi. Bu sonuçlar doğrultusunda dolarizasyonun fazla olduğu bankalarda kredi riskleri tetiklenecek.

DÖVİZ MEVDUATI DAHA DA ARTACAK

Moody's yayınladığı raporda, bilançolarında yüksek miktarda yabancı para kredileri ve mevduatları olan bankaların, yerel para birimlerinde sert değer kaybı durumunda sorunlu kredilerde artış yaşayacağı, kârlılık ve likiditeliklerinde baskı oluşması ihtimaliyle karşı karşıya kalacaklarını ifade etti.

Moody's analistlerinin tahminlerine göre, yüksek enflasyonla ve kurdaki değer kaybıyla mücadele eden Türkiye'de de döviz mevduatının toplam mevduata oranının 2022 yılının sonuna kadar yüzde 65'e yükselmesini öngörülüyor.

Moody's'den Faiz Artırımına Karşı Yerel Para Uyarısı! Türkiye O Üç Ülkeden Biri!

SÖZÜ EDİLEN ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE!

Moody'in yayınladığı raporda gelişmekte olan Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'de bulunuyor. Şu an hali hazırda Avrupa'da Türkiye, Azerbaycan ve Belarus en fazla dolarizasyonun olduğu ülkeler konumunda bulunuyor.

Moody's kur riskine karşı koruma altında olmayan yabancı para kredilerinin ödenmesinin zorlaştığını ve mevduat sahiplerinin fonlarını çekmeye eğimli hale geldiğine dikkat çekiyor.

Merkez bankalarının, diğer bankaların dolar zararlarını kapatmak adına yeterli rezervlerinin bulunmaması halinde, kriz yönetiminde yüksek dolarizasyonun aynı zamanda finansal istikrara karşı tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.