Savaş Ateşi Otomobile de Sıçradı! Fiyatlar Rus Tehdidi Altında!

Rusya-Ukrayna krizinden otomobil sektörü de nasibini alıyor. Otomobil üretiminde kullanılan metallerde büyük paya sahip olan Rusya, piyasadaki dengeleri değiştirecek.
Savaş Ateşi Otomobile de Sıçradı! Fiyatlar Rus Tehdidi Altında!

Rusya - Ukrayna arasında çıkan savaş, tüm sektörleri etkisi altında tutmaya devam ediyor. Rusya, otomobil üretiminde kullanılan birçok metalde dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olarak öne çıkıyor. Başta ABD olmak üzere diğer ülkelerden Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar, otomobil sektörünü de sekteye uğratacak gibi görünüyor.

METAL RUSYA'NIN ELİNDE, SEKTÖR ÇARESİZ

Rusya, doğal gaz ve petrol başta olmak üzere, buğday, ayçiçek ve metal gibi sektörlerinde dünya lideri konumunda bir ülke. Otomotiv üretiminde büyük öneme sahip olan paladyum ve nikel gibi metallerde de dünyanın en büyük tedarikçileri arasında yer alıyor.

Elektrikli otomobillerde kullanılan lityum-iyon pillerdeki nikelde dünya üçüncüsü ve bunun yanında içten yanmalı motora sahip araçlarda bulunan katalitik konvertörlerdeki paladyumun yüzde 40'ını da Rusya sağlıyor. 2020 yılında dünyada toplam 210 ton paladyum üretilmişken bunun sırf 91 tonu Rusya'ya ait.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, konuyla ilgili değerlendirmede bulunarak savaşın otomobil fiyatlarını artıracağını ifade etti. Döviz kurunun artmasının beraberinde ÖTV'de yükselişi getireceğinin altını çizen Erkoç, bu sebeplerin bir araya geldiğinde araç fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Savaş Ateşi Otomobile de Sıçradı! Fiyatlar Rus Tehdidi Altında!

SAVAŞ OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEYECEK?

Türkiye'ye otomobillerin yüzde 80'i yurt dışından ithal geliyor. Döviz kurunda bir artış yaşanması halinde bu durum araç fiyatlarının da yükselmesine neden olacak. Çip kriziyle ilgili bir sıkıntı yaşanmasını beklemeyen Erkoç, Rusya'dan Türkiye'ye gelen önemli bir marka olmadığını, Lada markasının da sık satılan bir marka olmadığını aktardı.

Avrupa ülkelerine gaz kısıtlaması gelmesi durumunda, üretimde sıkıntılar yaşanması mümkün olabilir. Avrupa ekonomisinin savaş nedeniyle zarar görmesi, önce maliyetleri daha sonra da satış fiyatlarını yükseltebilir.