SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi gereken işe giriş bildirgesine ilişkin hem çalışanların hemde işverenlerin yapmaları gereken işlemler neler? Haberimizde...
SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

SGK işe giriş bildirgesi verilmesi çalışacak kişinin işe başlangıç aşamasına gelindiği takdirden en az 1 gün öncesinde verilme mecburiyeti vardır. Kişi işe başlamadan 1 gün öncesinden daha önceki bir tarihte de yapılabilir fakat işe başlanma bildirisi kişinin işe başladığı gün verilemez. Aynı zaman da kişi çalışmaya başladıktan sonra da verilemez.

Bu SGK işe giriş bildirgesi çalışanın işe başladığı kurum ya da kuruluş içerisinde ki işveren tarafından hazırlanır. Bu belge işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna personel bildirisidir. Kurum ya kuruluş içerisinde çalışan veya çalışmaya başlayacak kimseler için bildirilmesi zorunludur.

SGK İşe Giriş Bildirisinde Değişen Süre Aralığı Nedir?

SGK işe giriş bildirisinde değişen zaman aralığı belli başlı istisnai durumları kapsar. Bu durumlara göre çalışanın işe başlayacağı tarihten minimum ölçekte ki 1 gün resmi tatile denk geliyor ise işe giriş bildirisi tatilden sonra olan ilk iş günü yapılabilir. Ayrıca kişinin çalışmak için giriş yaptığı yer faaliyet göstermeye yeni başlamış ise bildirinin yapılması için 1 ay süre zarfının dolmasının beklenmesi gerekir.

Ayrıca işe giriş bildirisi için bazı çalışma sektörlerine imtiyaz sağlanmıştır. Bu çalışma alanları; balıkçılık, tarım ve inşaat alanlarıdır. Bu çalışma alanlarından birinde işe yeni başlayacak kimse için SGK işe giriş belgesi kişinin çalışmaya başladığı günden 1 gün öncesine kadar yapılmamış ise bile personel çalışmaya başladığı günün sonuna kadar bildiri yapılabilir. Bu kısımda bildiri belirlenen vakitler de yapılsa ya da yapılmasa bile işverenin çalıştırdığı personelin işe giriş tarihini doğru bildirmesi gerekir.

SGK İşe Giriş Bildirisi Geç Yapılırsa Cezası Var Mıdır?

SGK işe giriş bildirisi geç yapılır ise ceza olarak yaptırıma tabii tutulur. Eğer personelin işe giriş bildirisi işveren tarafından zamanında yapılmaz ise tespiti durumunda 1 aylık güncel asgari ücret miktarında idari para cezası yaptırımı uygulanır. Bildirim geç değil, hiç yapılmamış ise ve bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespiti yapılır ise de 2 aylık güncel asgari tutar kadar idari para cezası yaptırımı uygulanır.

İşverenin çalıştırdığı personel için SGK işe giriş bildirgesi aynı sene içinde 2 kere bildirilmemesi tespit edilir ise ilk bildiri yapılmamasının karşılığında 2 aylık asgari ücret tutarı ödenmesi zorunlu iken ikinci bildiri yapılmama durumunda da 2 aylık güncel asgari ücretin üzerine bir de 5 aylık güncel asgari ücret tutarında idari para cezası yaptırımında bulunulur.

SGK İşe Giriş Bildirisi Nasıl Yapılır?

SGK işe giriş bildirisi yapmak internet aracılığı ile mümkündür. Bu işlemi işveren yeni çalışmaya başlayacak personel için internetten Sosyal Güvenlik Kurumu web sayfası üzerinden gerçekleştirebilir. Bunun için işverenin personel bilgisine sahip olması gerekir. İşlemi Sosyal Güvenlik Kurumuna ait web sayfada Sigortalı İşe Giriş ve Ayrılış Bildirgeleri kısmında yer alan bölümden işverenin kullanıcı bilgileri ile giriş yaparak gerçekleştirmesi mümkündür.

İşe giriş bildirgesinde; işe alınan kişinin çalışacağı şirket ve kişinin işe başlayacağı tarih ve çalışacağı iş kolu alanları doldurulur. İşe giriş yapan kişi emekli ise Sosyal Güvenlik Destek Primi başlığı seçilmelidir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Bilgileri Nedir?

SGK işe giriş bildirgesi bilgileri E-Devlet üzerinden işe giriş işlemlerinin gerçekleştirileceği kişinin edinilen bilgileridir. Kişi E-Devlet sisteminden bu bilgileri edinerek SGK işe giriş bildirgesi doldurulması için işverene kaynak sağlar. Bunun için işe başlayacak kişi E-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile giriş yaparak Hizmet Dökümüne ulaşması gerekir.