Sigortalı Çalışanlar Dikkat! E-Devletten SGK Priminizi Hemen Kontrol Edin!

İşverenlerin SGK'ya eksik prim yatırması hakkında önemli bir bilgi otaya çıktı. Ücreti eksik bildiren işverene ceza kapıda. E-devlet'ten hemen kontrol edin.
Sigortalı Çalışanlar Dikkat! E-Devletten SGK Priminizi Hemen Kontrol Edin!

Türkiye'de milyonlarca sigortalı çalışan bulunuyor. ancak son dönemde kayıt dışı istihdam azalsa da eksik prim sorunu çalışanlar için sorun olmaya devam ediyor. Öyle ki SGK'ya düşük ücret bildirmek en az sigortasız işçi çalıştırmak kadar önemli bi durum. Sigortalı çalışan kimi zaman işini kaybetmemek adına duruma sessiz kalarak ilerde başına geleceklerden habersiz oluyor. Fakat düşük sigorta primi yatırmak sanılandan daha önemli bir husus.

SİGORTA PRİMİNİZİ E-DEVLET'TEN MUTLAKA KONTROL EDİN!

Çalışanlar işverenlerin kendileri adına sigorta primini yatırıp yatırmadıklarını ve hangi ücret üzerinden sigortalı gösterildiklerini belirli aralıklarla e-Devlet sistemi üzerinden kontrol etmeliler. Kontrollerin düzenli yapıldığı takdirde olumsuz bir durumda işverene ihtar çekebilir ya da ALO 170 ile CİMER gibi şikayet kanallarına şikayetlerini ileterek haklarını arayabilirler.

Sigortalı Çalışanlar Dikkat! E-Devletten SGK Priminizi Hemen Kontrol Edin!

PRİMİ DÜŞÜK YATIYORSA KIDEM TAZMİNATI TALEP EDEBİLİR

SGK priminin düşük yatırıldığını fark eden çalışanlar ilerde düşük emekli aylığı ve düşük işsizlik maaşı gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle e-Devlet üzerinden SGK prim ödeme tutarları araştırılmalıdır.

Ayrıca SGK çalışan haklarını koruyarak, iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı alabilme hakkı da veriyor. Çalışanların kıdem tazminatı alabilmesi için ilk olarak işverene uyarı çekmeleri, işveren hâlâ primi düşük yatırıyorsa istifa ederek önce arabulucu sonra da mahkeme yoluna gitmeleri gerekmektedir.

Mahkeme yoluna giden bu olaylarda Yargıtay genellikle çalışanın kıdem tazminatı alabilmesine hükmediyor. Buna göre çalışanlar düşük prim yatırdığına ilişkin işverenini önce uyarıp daha sonra gerçek ücreti üzerinden SGK'ya bildirmediği için istifa ederse kıdem tazminatı alabilecekler.

Sigortalı Çalışanlar Dikkat! E-Devletten SGK Priminizi Hemen Kontrol Edin!

SGK PRİM HİLESİ YAPAN İŞVERENLERE PARA CEZASI!

Çalışanlarının ücretlerini SGK'ya düşük bildiren işverenlere bu konuda para cezası uygulanıyor. İlk olarak çalışanların kıdem tazminatı alarak işten ayrılmasına hak veriliyor. Bu da prim ücretinden kaçarken tazminat ödemek zorunda kalması anlamına geliyor. Bunu yanında düşük prim yatırdığı tespit edilirse, işveren hem eksik ödediği tutarları SGK'ya ödemek zorunda kalıyor, hem de bu tutarların gecikme zammı ve cezalarını da ödüyor. Böylece SGK prim ücretini ödemekten kaçan işveren, çok daha büyük para cezalarıyla karşı karşıya kalıyor.