1915 Çanakkale Köprüsü Üzerine Tabliye Blokları Yerleştirilmeye Başlandı

Türkiye'nin önemli inşa projelerinde birisi olan 1915 Çanakkale Köprüsü için yapım çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Köprünün yol kısmını oluşturacak tabliyelerin ilki bugün köprü inşaatına montajı yapıldı.
1915 Çanakkale Köprüsü Üzerine Tabliye Blokları Yerleştirilmeye Başlandı

Türkiye'de oldukça önemsenen projelerden birisi olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile alakalı yeni gelişmeler yaşanıyor. Köprü inşaatında pandemi şartlarına rağmen herhangi bir şekilde yavaşlama meydana gelmemişti. Normalleşmenin başlaması ile de inşaat çalışmalarına hız verildi ve bugün yeni bir aşamaya geçildi. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün üzerindeki yol kısmını oluşturacak tabliye bloklarının ilkinin montajına başlandı.

İLK TABLİYE BLOĞU YERLEŞTİRİLDİ

1915 Çanakkale Köprüsü'ne montajlanmaya başlayan ilk tabliye bloğu Singapur bayraklı Asian Hercules – III isimli yüzer vinç ile köprü inşaatına yerleştirildi. İlk tabliye bloğu Çanakkale Boğazı'nın Asya yakasında bulunan Lapseki ilçesinde yapımı biten 680 metrelik uzunluktaki yaklaşım viyadüğünün ucuna yerleştirildi.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapıldığı Gelibolu yakasındaki 365 metrelik yaklaşım viyadüğünün ucuna ise ilk tabliye bloğunun yerleştirilmesine dair plan yapıldı. Buna göre birkaç gün içerisinde de bu kısıma ilk tabliye bloğu yerleştirilecek.

HER BİRİ 700 TON AĞIRLIĞINDA 87 TABLİYE BLOĞU

Köprünün üzerindeki yol kısmını meydana getirecek olan tabliye bloklarının yerleştirilmesine dair de bir süre çalışmalar devam edecek. Yapılan planlamaya göre tüm tabliye bloklarının 1915 Çanakkale Köprüsü üzerine montajlarının yapılması yaz sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu kapsamda toplam 87 tabliye bloğu köprünün üzerine montaj edilecek. Tabliye bloklarının her birinin 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton ağırlığında olduğu bildirildi.

1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandığında orta açıklığı ile dünyanın en büyük asma köprüsü olacak. Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünü temsilen köprünün orta açıklığı 2023 metre olarak planlandı. Ayrıca milli bir görünüm katmak için köprünün kule bağlantıları ile bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaz renklerine boyanacak.

1915 Çanakkale Köprüsü proje olarak gidiş ve geliş olmak üzere her iki yönde 3'er şeritli yol şeklinde planlandı. 318 metre yüksekliği bulunan köprü kuleleri 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni temsil edecek. Kulelerin üst kısmı ise Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini anımsatacak şekilde yapılacak. Köprü tamamlandığında Çanakkale Boğazı yalnızca 6 dakikada geçilebilecek.