2021 Yılı Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak?

Emlak vergisi ödemeleri yılda iki defa yapılır. İlk taksit ödemelerini ilkbahar döneminde yapan vatandaşlar ikinci taksit ödemelerini ne zaman yapacaklarını araştırıyorlar. İşte o tarih.
2021 Yılı Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak?

Kendisine ait gayrimenkulü, ev, arsası olan vatandaşlar emlak vergisi ödemesi yapacaklar. 2021 yılının ilk döneminde birinci taksit ödemelerini belediyelere yapan vatandaşlar ikinci taksit ödemelerini kaçırmak istemiyorlar.

2021 EMLAK VERGİSİ 2. TAKSİT ÖDEME TARİHLERİ

Emlak vergisi mülkiyeti kendi üzerinde olan ev, arsa, arazi, işyeri ve benzeri taşınmaz için ödenir. Ödemeler muafiyet durumu varsa vatandaşların yapmaları gereken ek işlem yoktur. Ancak ödemelerden muaf olmayanlar yani vergisini verecek olan vatandaşlar yılsonuna doğru ödemelerini yapacaklar.

2021 emlak vergisi ödemeleri için ilk taksitler mayıs ayında ödenmeye başladı. Haziran ayının başına kadar devam eden ödemelerde vatandaşlar belediyelere giderek borçlarını kapattılar.

2021 Yılı Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak?

İlk taksitler için sürecin mayıs ayında dolmasının ardından gözler ikinci taksit ödemelerine çevrildi. Her yıl aynı dönemlerde ödenen emlak vergisi için 2021 yılında da süreç geçen senelerde olduğu gibi işleyecek.

Bu kapsamda 2021 yılı emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım 2021 tarihinde başlayacak. Ödemeler bir ay sürecinde yapılabilecek. Vatandaşların borçlarını ödeyebileceği son tarih ise 31 Kasım olacak.

2021 Yılı Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak?

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri iki farklı şekilde yapılabilir. Vatandaşlar isterlerse ödemelerini internet üzerinden elektronik kanallardan yaparlar. Belediye başkanlıkları vatandaşlar için belediye siteleri üzerinden ödeme imkanı sağlarlar. Ödemelerini online kanallar yerine şahsen yapmak isteyenler ise belediyelerin emlak birimlerine giderek vezneden şahsen ödeme yapabililrler.

EMLAK VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?

Emlak vergisi ödemesi zorunlu olan vergiler arasında yer almakta olup ödenmediği takdirde aylık gecikme cezası tahakkuk edilmektedir. Belediyeler ödemelerin ısrarla yapılmaması durumunda haciz hakkı olmasına rağmen bu haklarını kullanmazlar. Ancak konutun satılması durumunda borçlar tahsil edilir.

2021 Yılı Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak?

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLURLAR?

Haberimizin başında belirttiğimiz gibi emlak vergisinden muaf olabilecek vatandaşlar bulunuyor.

Emlak vergisinden muafiyet için farklı özel durumlar bulunuyor. Sadece bir mülkü olan ve mülkü dışında başka herhangi bir geliri olmayan emekliler, dullar, şehit aileleri, yetimler, gaziler ve işsiz vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutulurlar. Bunun dışında brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek gayrimenkul ya da hisse sahibi olanlar da vergiden muaftırlar.

Muafiyet kapsamında yer alan vatandaşlar eğer bilmeden ödeme yapmışlar ise geriye dönük başvuruda bulunabilir ve 5 yıllık paralarını geri alabilirler.