Açık Kapı İlkesi Nedir?

Kooperatifler tarafından sıklıkla kullanılan ve bir emlak terimi olarak karşımıza çıkan açık kapı ilkesi nedir ve nasıl tanımlanır? bunu haberimizde değerlendireceğiz.
Açık Kapı İlkesi Nedir?

Kooperatifler tarafından sıklıkla kullanılan ve bir emlak terimi olarak karşımıza çıkan açık kapı ilkesi nedir ve nasıl tanımlanır? bunu haberimizde değerlendireceğiz.

Açık kapı ilkesi, kooperatifler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kooperatif ne üzerine ve kimler tarafından kurulur diye düşündüğümüzde; yardım, dayanışma ve kefalet amacı güden, belediyelerin ,kamu tüzel kişilerinin ,köylerin, cemaatlerin, derneklerin ve bunun gibi kuruluşlar kurup yönettikleri kuruluşlardır diyebiliriz.



Kooperatiflerin amaçları her zaman için kendi ekonomik menfaatlerinden farklı olarak sürekliliklerinin de sağlanmasıdır. Bu kooperatifler kurulurken uygulamaları gereken başlıca ilkelerden birisi de açık kapı ilkesidir.



Açık Kapı ilkesi Nasıl Tanımlanır?



Açık kapı ilkesi, tanımlandığında kooperatiflerin kurudukları zaman istenildiği zaman ortaklıktan çıkılması ve yine istenildiği zaman ortaklığı girilmesi ilkesi olarak tanımlanabilir. Diğer bir değişle ise açık kapı ilkesi herhangi bir kooperatife üye olma özgürlüğü anlamına da gelmektedir. Bu ilkeye göre, herkes istediği bir zaman herhangi bir kooperatife üye olabilir fakat kimse zorla üye yapılamaz. Kooperatiften ayrılma durumunda bir kişi tamamen değil de kısmı olarak ayrılmak istiyorsa, kooperatif paylarını üçüncü bir kişiye kısmı bir şekilde devretme hakkına sahiptir.



Açık kapı ilkesine göre, bir ortaklık kabul sürecinde din, ırk, siyaset, cinsiyet gibi ayrımcılıkların yapılması kesinlikle yasaktır. Açık kapı ilkesinin bu özelliğinden dolayı diğer anonim ve limited şirketlerden ayrılır. Aynı zamanda limited ve anonim şirketlerde şirket hissesinden de pay almak gereklidir.



Kooperatiflerde Açık Kapı İlkesi Nasıldır?



Yukarıdaki paragrafta da belirttiğimiz gibi açık kapı ilkesi sayesinde isteyen herkes kooperatife üye olabilir. Fakat bu ilkeden yararlanabilmek için faaliyet alanına olan ilgi, alaka çok önemlidir. Bunun sebebi ise amaca uygunluk ilkesini ön plana çıkarmaktır. Örnek verecek olursak, sağlık ile ilgili kooperatife doktorlar, hemşireler ya da eczacılar, esnaf ile ilgili olana ise esnaflar katılabilirler.



Kooperatifin ana sözleşmesinde amaçlar ve çalışma konuları ise mutlaka belirtilmelidir.



Kaynak: Emlak365.com