Adıyaman'da Yaşanan Deprem Kentsel Dönüşümün Önemini Gözler Önüne Serdi

Türkiye'de yaşanan plansız ve kaçak yapılaşma yaşanan orta şiddetli depremlerin dahi ne yazık ki büyük sonuçlar ortaya çıkarmasına neden oluyor.
Adıyaman'da Yaşanan Deprem Kentsel Dönüşümün Önemini Gözler Önüne Serdi

Türkiye'de yaşanan plansız ve kaçak yapılaşma yaşanan orta şiddetli depremlerin dahi ne yazık ki büyük sonuçlar ortaya çıkarmasına neden oluyor. Adıyaman'da yaşanan 5,1 şiddetindeki depremde çok sayıda binanın yıkılması ve çok sayıda kişinin yaralanması bu sorunun yeniden gözler önüne serilmesine neden oldu.

5.1 Şiddetinde Depremde 75 Bina Kullanılamaz Hale Geldi

Deprem haberini alır almaz bölgeye intikal eden Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ konu hakkında açıklamalarda bulundu. Depremin ardından yapılan ilk tespitlere göre depremin merkez üssü olan Samsat'ta 2 konutun yıkıldığı, 75 konutun ise ağır hasat aldığını söyledi. Bölgeye 700 adet çadır getirilirken Kızılay bölge halkına yemek servisi yapmaya başladı.

Depremde 37 Kişi Yaralandı

Akdağ yapmış olduğu açıklamada depremin ardından çeşitli bölgelerinden yaralanan 37 kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi. Depremde can kaybı olmaması ve sadece maddi hasarın meydana gelmesi tek teselli kaynağı olurken hasar gören binalarda tespit çalışmaları da başladı. Ağır hasarlı olan binalar yıkılacak ve bu binalarda yaşayan vatandaşlar geçici konutlara taşınacak.

Deprem Riskine Karşı Tek Çözüm Kentsel Dönüşüm

Bakan Akdağ yapmış olduğu açıklamada "Normalde Samsat, ilçe olarak aslında mesela Adıyaman'a kıyasla deprem açısından daha güvenli bir bölge. Yapılan tüm çalışmalar bu yönde. Zaten depremlerin büyüklüğüne bakarsanız, bugünkü deprem 5,1 büyüklüğünde bir deprem ve aslında çok büyük bir ve ağır bir deprem değil.

Problem binaların kendi yapısından kaynaklanıyor. Binaların büyük çoğunluğunu yenilemiş olacağız. Dolayısıyla binaların sağlam yapılması önemlidir. Biliyorum geçmişte bazı tartışmalar yaşanmış durumda. Taşınalım denilen bölgede Samsat'tan farklı bir yer değil. Samsat çok ağır bir deprem bölgesi değil aslında ama bina dayanıklılığı konusunda zayıf olunca sıkıntılar olabiliyor." dedi.

Olası bir depremde alınabilecek en büyük önlem ise insanların depreme dayanıklı binalarda yaşaması olarak öne çıkıyor. Özellikle de birinci derece deprem riski bulunan İstanbul ve İzmir kentsel dönüşüm çalışmaları ile bu nedenle hızlı bir şekilde yenilenmesi gereken yerleşim alanları arasında bulunuyor. Kaynak: emlak365.com