Aidatlar Kira İle Yarışıyor! Yüksek Aidat Nereye Şikayet Edilir?

Son dönemde yükselen aidat bedelleri kiralar ile yarışır hale geldi. İstanbul'da bazı lüks sitelerde aidat tutarları kira bedellerini geride bıraktı.
Aidatlar Kira İle Yarışıyor! Yüksek Aidat Nereye Şikayet Edilir?

Son dönemde yükselen aidat bedelleri kiralar ile yarışır hale geldi. İstanbul'da bazı lüks sitelerde aidat tutarları kira bedellerini geride bıraktı.

Yükselen aidat tutarları beraberinde tartışmaları da getirdi.



Konut kirasını ödemekte zorlanan vatandaş bir de kira tutarı kadar artan yüksek aidat tutarları ile mücadele etmek zorunda kaldı.



Aidatlar Kira İle Yarışıyor!



Bina giderleri için ödenen aidat tutarları giderek artmaya devam ediyor.



Uçuk paralara ulaşan aidat tutarları vatandaşın konut tercihini de etkilemeye başladı. Emlak uzmanları ev alacak kişilere mutlaka evi satın almadan önce aidat tutarlarını araştırmalarını önerirken bazı bölgelerde aidat tutarlarının kira tutarını aştığı belirtiliyor.



Bazı ev sahipleri yüksek aidat tutarları nedeni ile kiracı bulamamaktan şikayet ederken bazı kiracılarda yüksek aidat tutarları nedeni bazı sitelerde adeta hayalet siteye dönüştü ve çok sayıda daire boşaldı.



İstanbul'da aidat tutarları konutun bulunduğu ilçeye göre belirlenirken en düşük aidat tutarının 300 liradan başladığı belirlendi. Bazı lüks projelerde ise aidat tutarlarının 4 bin liraya çıktığı iddia edildi.



Aidatlar Neye Göre, Nasıl Belirlenir?



Aidat tutarı dairenin büyüklüğü ve site yönetiminin sunduğu hizmetlere göre belirleniyor.



Apartman Aidatına Nasıl İtiraz Edilir?



Apartmanlarda yaşanan en büyük sorunların başında ise yüksek apartman aidatı ya da site aidatı tutarları yer alıyor.



Konu hakkında özel bir makale yayımlayan Milliyet Gazetesi yazarlarından Duygu Erdoğan apartmanlarda yaşanan sorunlar hakkında Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz'a yöneltti.



Yüksek aidata itiraz konusnuda Kiraz "Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılımla mümkün. Kat malikleri taşındıkları ilk yıllarda genel kurula heyecanla katılıyor ama sonraki yıllarda katılım sağlamayarak çok önemli bir görevi ihmal ediyor.



Bu ihmalin bedelini aidat gibi sorumluluklarda görüyoruz. Şöyle ki, apartman kat malikleri genel kurulu ilk toplantıda apartman kat maliklerinin yarıdan bir fazlası, ikinci toplantıda nisap aranmaksızın toplanmakta, bu toplantıda katılanların yarıdan bir fazlası ile karar almakta.



İşte bu kararlar alındığında da toplantıya katılmayan kat malikinin karara itiraz edebilmesi için 6 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açması dışında bir yolu da bulunmamaktadır. (Toplantıya katılıp olumsuz oy verenler için de toplantı tarihinden itibaren 1 ay içinde bu davanın açılması gerekmektedir.)



Dolayısıyla apartman veya site demokrasisinin en temel kurumu olan genel kurula katılmak çok önemlidir" diyerek tüm apartman sakinlerini toplantılara düzenli olarak katılmaya davet etti.



Yönetim Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?



Kat maliki, kat malikleri genel kuruluna katılmışsa itiraz ettiği maddelere ilişkin kabul etmeme nedenlerini karar defterine geçirmeli. Toplantıya katılan kat malikinin 30 gün, toplantıya katılmayanın ise kararı öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde karara karşı Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açma hakkı var.



Apartman Yöneticisi Hakkında Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?



Apartman yöneticisinin zimmete para geçirmesi ya da usulsüz harcamaları sürekli olarak apartmanlarda tartışma konusu olmaya devam ediyor.



Apartman yöneticisinin harcama yetkisi içinde belirli sınırlamalar bulunuyor. Yönetici eğer görevi başında iken kendisine ödenen paraları kendi hesabına aktarır ya da kendi kişisel ihtiyaçları için kullanırsa TCK 155. maddesinde yer alan güveni kötüye kullanma suçu ortaya çıkar. Bu suçu işleyen apartman yöneticisi 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile yargılanır.



Emlak365.com