Apostil Nedir, Ne İşe Yarar?

Yurt dışında yaşayan ya da yurt dışı ile ilgili işleri olan kişileri ilgilendiren Apostil nedir, ne işe yarar, Apostil nasıl tedarik edilir?
Apostil Nedir, Ne İşe Yarar?

Yurt dışında yaşayan ya da yurt dışı ile ilgili işleri olan kişileri ilgilendiren Apostil nedir, ne işe yarar, Apostil nasıl tedarik edilir?

Genellikle yurt dışında yaşayan ya da yurt dışında herhangi bir şekilde karara sahip olan kişileri yakından ilgilendiren apostil; yurt dışında alınmış olan bir kararın ülkemizde geçerli olmasını sağlayan onay belgeleridir. Lahey Konvansiyonuna göre ülkeler tarafından imzalanan anlaşmada, bir ülkede düzenlenen belgenin diğer bir ülkede de geçerliliğinin olmasını sağlar.



Apostil Nedir?



Apostil kavramı, genel anlam itibariyle onay demektir. Bir ülkenin sınırları dahilinde düzenlenen resmi bir belgenin, diğer ülkede de geçerliliğinin sağlanması için alınan belgeni hangi makamdan verildiğini gösteren belgelerdir. Alınan belgeler hangi ülkelerde yaptırıldıysa apostil de o ülkede yer alan konsolosluklardan alınır.



Belge Geçerliliği Sağlamak İçin Alınması Gereken Apostiller Ülkemizde Hangi Makamlardan Alınmaktadır?



Apostillerin alınabileceği yerler ülkemizde şu makamlar olarak belirlenmiştir;



• Valilikler,



• Kaymakamlıklar,



• Adli belgelerin alınabilmesi için ağır ceza mahkemeleri başkanlıkları,



• Mahkemelerin bulunduğu yerler için Adliye Encümenleri ya da Adalet Komisyon Başkanlıkları



Tarafından apostiller alınabilmektedir. Kişiler bu kurumlara başvurarak apostil belgelerini yaptıkları başvuru ile kolaylıkla alabilirler.



Apostil Onayları Ücretleri Ne Kadardır?



Devlet makamlarına başvururak kolaylıkla alınabilen apostil onayları için kişilerden herhangi bir ücret talebinde bulunulmaz. Kişiler ücretsiz bir şekilde apostil onaylarını alabilirler.



Apostil Onayı Uygulanacak Belgeler Nedir?



Apostil onayı için geçerli olan belgeler şunlardır;



• Yargı mercileri ya da mensubu memurlar tarafından düzenlenen belgeler (Cumhuriyet savcılıkları, mahkeme katipleri, mahkeme vesika memurları ve mahkeme icra daireleri,



• İdari mercilerin belgeleri,



• Noterden alınmış olan belgeler,



• Şahsi vesikalar üzerine düzenlenmiş olan resmi belgelerdir.



Diplomatik veya konsolosluk belgeleri, ticaret belgeleri ya da gümrük muameleleri ile ilgili idari mercilerin belgeleri için apostil onayları düzenlenemez. Bu yüzden apostil almak isteyen kişilerin apostil onayı almadan önce yukarıda verilen kısımlara dikkat etmeleri gerekmektedir.



Emlak365.com