Bağımsız Bölüm Planı Nedir?

Bağımsız bölüm, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı vb soruların yanıtını ayrıntılarıyla haberimizde bulabilirsiniz...
Bağımsız Bölüm Planı Nedir?

Bağımsız bölüm, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı vb soruların yanıtını ayrıntılarıyla haberimizde bulabilirsiniz...

Bağımsız bölüm planı, bir anagayrimenkulde kat irtifakı ve kat mülkiyetinin kurulmasının ardından taşınmazın bağımsız bölümlerinin, kapı ve daire numaraları açık bir şekilde işlenmiş halde olan vaziyet planı ve kat planlarından tapu üzerine tescil edilmesine denmektedir.



Bağımsız bölüm ise, herhangi bir anagayrimenkule ait bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerdir. Örnekle açıklamak gerekirse, bir taşınmazın tapusunda belirlenmiş olan ticari amaçla kullanılacak dükkân, mağaza, depo gibi alanların yanında kat, kömürlük, kapalı garaj ve benzeri bölümler bağımsız bölüm olarak kabul görmektedir.



Vaziyet Planı Nedir?



Bu konularla ilgili en çok merak edilen soru “Vaziyet bağımsız bölüm planı nedir?” sorusudur. Bu soruyu cevaplamak adına vaziyet planının ne olduğunu şöyle açıklanmaktadır:




  • Vaziyet planı: Henüz inşaatı başlamamış bir binanın sınırlarının belirlenmesi için oluşturulan plandır. Vaziyet planı, söz konusu inşaatı tepeden gösteren, komşu parseller ve etrafındaki yollarla olan sınırlarını belirten bir plandır. Vaziyet planı yapılırken birçok detay planlamaya dahil edilir. Bunlara örnek olarak; civardaki elektrik direkleri, telefon hatları, su kanalları, etrafta bulunan otoparklar, inşaatı yapılacak olan binanın giriş kapısının yönü, ağaçlar gösterilebilir.



Bağımsız bölüm planı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgeyle açıkça tanımlanmıştır. Ayrıca burada yer alan tanımlamaya göre bağımsız bölüm planı sayesinde taşınmazın resmi ölçümlerle belirlenen kat mülkiyetine dâhil edilmesi gereken bölümleri açıklığa kavuşturulur. Çünkü taşınmaza ait tüm bağımsız bölümlerin, kat mülkiyeti üzerinde ayrı sayfalara tescil edilmesi gerekmektedir.



Bağımsız Bölüm Planında Dikkat Edilmesi Gerekenler



Bağımsız bölüm planında yer alan bağımsız bölümlerin, kullanım amaçları açık ve net bir şekilde belirtilmiş olmalıdır. Örneğin, konut olarak daire, ticari amaçlı kullanılacak dükkan ya da depo gibi. Ayrıca kullanım amacı belirtilmiş bağımsız bölümün de belirtilen şartlara tümüyle uygun olması gerekmektedir. Buna örnek olarak da, bir bağımsız bölüm planı içinde yer alan bölüm daire olarak kullanılacaksa; mutfağa, banyoya ve odalara sahip olması ve yönetmeliklerde belirtilen yüzölçümüne sahip olmalıdır.



Haber Kaynağı: Emlak365.com