Bağışlamadan Rücu Ne Demektir?

Bir emlak terimi olarak karşımıza çıkan bağıştan rücu kelimesini her yönüyle sizlere haberimizde anlatacağız. Bağışlamadan Rücu nedir? Şartları nelerdir? İşte detaylar...
Bağışlamadan Rücu Ne Demektir?

Bir emlak terimi olarak karşımıza çıkan bağıştan rücu kelimesini her yönüyle sizlere haberimizde anlatacağız. Bağışlamadan Rücu nedir? Şartları nelerdir? İşte detaylar...

Bağışlamadan Rücu, kısaca mal sahibi tarafından bağış sözleşmesi ile bağışı yapılan bir taşınmazın, sözleşmede yer alan bazı şartlar gereğince taşınmazın mal sahibi tarafından geri alınması demektir.



Yani bağışlamadan rücu, bir anlamda bağıştan vazgeçme anlamına gelmektedir. Bu sebeple bir kimseden başka bir kimseye, herhangi bir taşınmazın bedelsiz olarak devredildiği bağışlama işlemleri, bağışlayan kişinin sözleşmede belirtmesi halinde tekrar kendine devredilmesi sağlanabilmektedir.



Bağışlamadan Rücu Şartları



Bir taşınmazın başka bir kişiye bedelsiz devredilmesinde yani bağışlama işlemlerinde, söz konusu bağışlamanın kanuna uygun olması için gerekli şartlar vardır. Bunlar taraflar arasında yapılan bağış sözleşmesinin noter huzurunda imzalanması gibi birçok önemli koşullar içermektedir. Aynı bağışlama işlemlerinde olduğu gibi bağışlamadan rücu işlemlerinde de uyulması gereken şartlar vardır. Bağıştan vazgeçme hakkı da yasalarla sabit hale getirilmiş ve bağışta bulunan kişilere tanınmış haktır.



Ancak bu haktan yararlanması için bağışlamadan rücu için gerekli kılınan haklı sebepleri ortaya koyması gerekmektedir. Eğer haklı sebepleri olmadan yani tamamen keyfi nedenlerle daha önce bağışlama vaadi ve sözleşmesiyle devrettiği bir taşınmazı geri almak niyetindeyse yasalar gereği bu talep karşılıksız kalacaktır. Dolayısıyla haklı bir gerekçe olmadan bağıştan vazgeçmek mümkün sayılmamaktadır. Gerekli sebebi olan kişilerse mahkemeye bağıştan rücu dava dilekçesi vererek, taleplerinin incelenmesini sağlayabilir.



Bağışlamadan Rücu İçin Gerekli Sebepler



Daha önce yapılmış bir bağıştan vazgeçmek için haklı sebeplerin belirtilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Bu sebepleri özetlemek gerekirse;




  • Şartlı bağış sözleşmesi ile yapılan bağışlamalarda, sözleşmede yer alan şartın yerine getirilmemesi sonucu hak talep edilir.

  • Bir taşınmazın devredildiği kişinin, bağışı yapanın şahsına ve bu kişinin birinci dereceden yakınlarına karşı ağır suç işlemesi halinde bağıştan vazgeçme hakkı doğar.

  • Boşanma nedeniyle bağışlamadan rücu ise yukarıdaki gibi bir durumların yaşanması halinde boşanma davasına ek olarak görülebilir.



Haber Kaynağı: Emlak365.com