Boşanmada Gayrimenkul Paylaşımı Nasıl Olur, Hangi Mallar Ortak Paylaşıma Girmez?

Türkiye'de hukuk alanında boşanma sonrası gayrimenkul paylaşımı merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki boşanmada eşler arasında gayrimenkul paylaşımı nasıl yapılır? Her iki eşin de gayrimenkuller üzerinde hakları var mı?
Boşanmada Gayrimenkul Paylaşımı Nasıl Olur, Hangi Mallar Ortak Paylaşıma Girmez?

Türkiye'de merak edilen hukuki meseleler arasında boşanma sırasında gayrimenkul paylaşımı konusu yer almaktadır. Son yıllarda boşanma oranının artması nedeniyle taraflar boşanma sonrası gayrimenkul paylaşımının nasıl olacağını merak ediyorlar.

BOŞANMA AŞAMASINDA MAL PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Evlilik öncesinde herhangi bir sözleşme imzalanmamışsa boşanma sırasında mal paylaşımında edinilmiş mallara katılma rejimi esasları uygulanmaktadır. Bu esaslar yalnızca gayrimenkuller için değil tüm varlıkları kapsamaktadır.

Medeni Kanuna göre evlilik birliği içerisinde eşlerin edindikleri tüm mallar üzerinde her iki taraf da eşit oranda hak sahibidir. Boşanma sırasında bu mallar eşit bir şekilde paylaştırılır. Ancak istisna teşkil eden ve paylaştırılmayan mallar da bulunmaktadır.

HANGİ MALLAR BOŞANMADA ORTAK PAYLAŞIMA GİRMEZ

Evlilik öncesinde eşlerin elde ettikleri mallar ve bir eşin miras veya bağışlama yoluyla elde ettiği mallar ortak paylaşım kapsamına girmemektedir. Bu mallar için eşler birbirlerinden hak iddia edemezler. Medeni Kanun ile bu malların sahipliği malı edinen eşe verilmiştir.

BOŞANMADA GAYRİMENKUL PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Evlilik süresince edinilen gayrimenkullerin boşanma aşamasında paylaştırılmasında diğer malların paylaştırılmasında uygulanan esaslar geçerli olmaktadır. Bu kapsamda evlilik sırasında eşlerin birisinin satın aldığı ev tapu kütüğünde eşlerin birisi adına kaydedilmiş olsa dahi diğer eş bu evde hak sahibidir ve boşanma aşamasında bu evdeki hakkını alır.

Boşanma aşamasında gayrimenkullerin paylaşımı genellikle sorun teşkil etmektedir. Çünkü direkt olarak bölünebilen bir mal değildir. Bu durumda mahkeme kanalıyla bazı kararlar alınabilir. Bu şekilde mal paylaşımı yapılabilir.

Bir çiftin bir evi varsa boşanma aşamasında bu ev satılarak elde edilen gelir her iki eşe eşit bir şekilde paylaştırılabilir. Bir başka yol ise bir tarafın diğer tarafın hakkını satın almasıdır. Bu yollar haricinde boşanma aşamasında gayrimenkul paylaşımı yapılamamaktadır.

Boşanma aşamasında eşlerin gayrimenkul paylaşımında dava yolu seçilirse mahkeme tarafından bilirkişi ataması gerçekleştirilir ve değer tespiti yapılır. Bu değer tespitinin sonrasında ise gayrimenkuller belirtilen usulle paylaştırılmaktadır.

Ayrıca eşler mahkeme yoluna başvurmadan da gayrimenkul paylaşımı yapabilirler. Bunun için lisanslı değerleme uzmanlarına gayrimenkullerin değerleri tespit ettirilebilir. Bu değer üzerinden adil bir paylaşım yapılabilir.