Cam Balkon Yaptıranlar, Yaptıracaklar Dikkat! Mahkeme Emsal Karar Verdi, Cam Balkon Yasak Mı?

Son yıllarda giderek yaygınlaşan cam balkon kapatma yöntemi hakkında komşunun şikayeti üzerine mahkeme emsal karar verdi! Cam balkonunuz yıkılabilir.
Cam Balkon Yaptıranlar, Yaptıracaklar Dikkat! Mahkeme Emsal Karar Verdi, Cam Balkon Yasak Mı?

Son yıllarda giderek yaygınlaşan cam balkon kapatma yöntemi hakkında komşunun şikayeti üzerine mahkeme emsal karar verdi! Cam balkonunuz yıkılabilir...

Komşuluk ilişkileri arasında en büyük sorunlar tadilat dönemlerinde yaşanıyor.



Evde yapılan tadilatın gürültülü olması durumunda ise komşuların rızasının alınması şartı bulunuyor. Cam balkon yaptırmak isteyen kişiler için de aynı durum söz konusu.



Cam Balkon Yaptırmak Yasak Mı?



Kanunlara uygunsuz olarak yapılan tadilatların tespit edilmesi ya da komşular tarafından şikayet edilmesi durumunda belediyenin usulsüz yapılan bölümü yıkma yetkisi bulunuyor.



Bu nedenle evde tadilat yaptırmak isteyen kişilerin mutlaka tadilat öncesi gerekli izinleri alması gerekiyor. Cam balkon tadilatı da bunlar arasında yer alıyor. Daha önce Yargıtay tarafından verilen emsal kararlara incelendiğinde balkonlar ortak yer olarak kabul ediliyor.



Konu hakkında Yargıtay tarafından çok sayıda verilen emsal karar bulunmakta olup bu karar metinlerinde balkonların ortak kullanım alanı olarak kabul edildiği, bu nedenle taşınmaz sahiplerinin balkonlarında yaptıracakları tadilatlarda apartman sakinlerinden izin almalarının zorunlu olduğu belirtiliyor.



Verilen emsal kararlarda "at Mülkiyeti Yasasının 19. maddesi hükmüne göre kat malikleri ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumakla yükümlü oldukları gibi kat maliklerinden biri diğer tüm kat maliklerinin rızası olmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım, tesis ve değişiklikler yaptıramaz. Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre bir bağımsız bölümün balkonlarının dış duvar ve cepheleri Yasanın 4. maddesi hükmü uyarınca ortak yer olarak tanımlanmaktadır.



Ana taşınmazdaki tüm kat maliklerini bağlayan sözleşme niteliğindeki yönetim planının 22. maddesinde açıkça bağımsız bölümlerin balkonlarının kapatılamayacağı, balkon ve pencerelere güneşlik, jaluzi ve benzeri dış elamanların taktırılamayacağı hükme bağlanmıştır" ifadelerine yer veriliyor.



Cam Balkon Yaptırmak İsteyen Kişilerin Yazılı İzin Alması Şart!



Konu hakkında Hürrriyet Gazetesin'ne açıklamada bulunan Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan (KMK) kaynaklı davaların temyiz incelemesinde bulunan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin emekli üyesi Avukat Mahmut Kamacı ise “Gürültüsüz bir tadilat elbette olmaz. Önemli olan gürültünün diğer kat maliklerini rahatsız edecek boyutta olup olmamasıdır.



Kanun ‘Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken, doğruluk kaidelerine uymak; özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler’ diyor. Bağımsız bölümde meydana getirilen gürültü, ses, pis koku vb. diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek boyutta ise ve başka türlü önlemlerle giderilemiyorsa, rahatsız olan kat maliklerine hâkime başvurma hakkı tanıyor.



Gürültünün rahatsızlık verecek boyutlarda olduğu saptandığında, bu gürültünün Gürültü Kontrol Yönetmeliği’nin izin verdiği ölçünün altına çekilebilmesi için alınması gereken önlemler olup olmadığını hâkim bilirkişi incelemesiyle belirliyor. Örneğin, kendi bağımsız bölümünüzün laminant olan döşemesini ahşap döşeme malzemesiyle değiştirmek istiyorsunuz.



Ahşabın hızarla kesim işini, bağımsız bölümün dışında yapmanız, diğer kat maliklerini rahatsız etmemekle ilgili yükümlülüğünüze uygun davrandığınızı gösterir. Dış cephe duvarları ve komşu bağımsız bölüm (alt-üst-yan) ile sizin bağımsız bölümünüzü ayıran duvarlar ise ‘ortak alan’dır. Buralarda tadilat yapamazsınız" diyerek komşulardan yazılı rıza alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.



Emlak365.com