Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Her Bina İçin Bina Kimlik Sistemi Uygulamasına Başlıyor!

Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından geliştirilen Bina Kimlik Sistemi uygulamasına Nisan ayından itibaren başlanılıyor. Yeni sistem ile 2021 yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 100 Bin binaya QR kodlu ve RFID çipli elektronik etiketlerin bulunduğu levhalar yerleştirilecek.
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Her Bina İçin Bina Kimlik Sistemi Uygulamasına Başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inşaat ve gayrimenkul sektöründe büyük yankı uyandıracak çok önemli bir proje için eylem safhasına geçiliyor. Çok kritik bir projenin altına imza atan Çevre ve Şehircilik bakanlığı 1,5 yıl içerisinde geliştirilen Bina Kimlik Sistemi uygulamasını başlatıyor. Bu sistem ile Türkiye'de milyonlarca binanın ve konutun geçmişi ile bugünkü durumu çok kolay bir şekilde öğrenilebilecek.

81 İLDE EŞ ZAMANLI BAŞLAYACAK

Bina Kimlik Sistemi uygulamasına Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak geçilecek. İlk etapta 100 Bin binaların içine ve dışına üzerinde QR kodu bulunan levhalar asılacak. Levhanın üzerinde bulunan QR kodunu akıllı cihazlara okutan vatandaşlar o binaya dair her türlü bilgiye anında ulaşabilecek.

TÜM BİLGİLERE HEMEN ULAŞILABİLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen proje kapsamında sisteme binalara ilişkin çok sayıda bilgi yüklenecek ve gelişmelere göre de bu bilgiler hızlı bir şekilde güncellenebilecek. Bina kimlik kartları ile binanın kat planları, yapımında kullanılan malzeme, zemin bilgisi, genel yapı bilgileri, binada ikamet eden vatandaşların bilgileri görülebilecek.

AFETLERDE HIZLI MÜDAHALE YAPILABİLECEK

Bina kimlik sistemi ile deprem gibi afetlerde bilgiye hızlı bir şekilde ulaşılıp müdahalenin gecikmeden yapılabileceği de bildirildi. Binanın kat planları ve ikamet eden vatandaşlara dair bilgiler ile yangın ve deprem gibi durumlarda olası can kayıplarının önüne geçilebilecek. Ayrıca bu yeni uygulama ile AFAD gibi kuruluşlarla belediyeler de binaların durumlarına ilişkin bilgileri kullanabilecekler.

DENETİMLERE YARDIMCI OLACAK

Bina Kimlik Sistemi'nin ürünü olan bina kimlik kartları içerisinde yapılan fotoğrafları ve üç boyutlu görselleri de bulunacak. Sisteme kayıtlı görseller 5 yılda bir yapılacak denetlemelerde önemli bir belge olacak. Bu denetlemeler sırasında eski görseller ile binanın yeni durumu karşılaştırılarak kat çıkma, kolon kesme, sığınağı kullanma gibi aykırı durumlar tespit edilebilecek.

DEPREME DAYANIKSIZ KONUTLAR KİRAYA VERİLEMEYECEK

Binalara yerleştirilecek olan elektronik kimlik kartları ile bina bilgilerine vatandaşlar 70 metre mesafeden dahi QR kodu okutma işlemi yapabilecekler. Ayrıca ev kiralamak isteyen vatandaşlar kiralama konusu olan konut için tüm detaylı bilgilere erişebilecekler. Bunun yanında ayrı bir ek çalışma yapılarak depreme dayanıksız binaların eksiklikler giderilene kadar kiraya verilmesinin önüne geçilecek.

Bina Kimlik Sistemi'nin oldukça kapsamlı bir teknoloji ile meydana getirildiği bildirildi. Bu sistem aynı zamanda e-Devlet, Yapı Denetim Sistemi, Elektronik Beton İzleme Sistemi, Yapı Müteahhitleri Bilgi Sistemi, Mekansal Adrese Dayalı Kayıt Sistemi, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri gibi sistemlerle Bina Kimlik Sistemi entegre edilecek.

Emlak365.com