Dövizle Kira Sözleşmesi Yapanlar Ne Yapacak, Kira Sözleşmesi TL'ye Çevrilirken Hangi Kur Esas Alınacak?

Dün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile beraber dövizle kira sözleşmesi resmen yasaklanmış oldu.
Dövizle Kira Sözleşmesi Yapanlar Ne Yapacak, Kira Sözleşmesi TL'ye Çevrilirken Hangi Kur Esas Alınacak?

Dün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile beraber dövizle kira sözleşmesi resmen yasaklanmış oldu. Ancak eklenen madde ile geçmiş dönemde imzalanan kira sözleşmeleri de kapsam içerisine alındı ve 30 gün süre tanındı.

Yani belirli istisnalar dışında kalan dövizle imzalanan tüm kira sözleşmeleri de kapsam içerisine alındı ve 30 gün içerisinde bu sözleşmelerin Türk Lirası cinsine çevrilmesi zorunluluğu getirildi.



Yapılan bu açıklama beraberinde ciddi tartışmaları da getirdi. Dövizle kira sözleşmesi imzalayan taşınmaz sahipleri kazanılan hakkın gasp edildiğini öne sürerek itiraz ederken kiracılar ise Türk Lirasına çevrilirken hangi kurun temel alınılacağı konusunda bilgi karmaşası yaşadı.



Çok Sayıda Dava Açılacağı Öngörülüyor



Konu hakkında açıklamada bulunan Ankara Barosu Avukatlarından Serdar Akbulut “Eski sözleşmelerin yenilenmesi konusunda tarafların anlaşamamaları halinde nasıl bir yol izleneceği, tarafların hangi kriterlere göre ve nasıl TL bedel belirleyecekleri belirsiz.



Yakın zamanda bu sözleşmeler taraflar arasında bir çekişme konusu haline gelecektir. Döviz yükümlülüğü olan taraf rakamın düşük bir kur oranı ile TL’ye dönmesini isteyecek diğer taraf ise özellikle ileri vadeli işlemlerde mevcut kurdan daha yüksek bir rakam belirlemek arzusunda olacaktır.



Tarafların ortak noktada anlaşamamaları halinde Mahkemeye başvurmaları durumunda ise Hakimin uyuşmazlığa uygulayabilecek bir hukuki mevzuat hükmü de bulunmuyor. Hakimin, tarafların yerine geçerek sözleşme koşulu belirlemesi istisnai ve kanuna dayalı bir durumdur.



Yapılan bu düzenlemenin etkisi ile uzun süredir uygulamada kabul görmeyen uyarlama davalarının da yeniden gündeme gelmesi muhtemel…” diyerek taraflar arasında konu hakkında yaşanacak olan çekişmeyi gözler önüne serdi.



Sözleşmesini Dolar Üzerinden Alanda Ödeyence Para Cezası Alacak!



Yayımlanan Resmi Gazete kararına rağmen dövizle kira sözleşmesi imzalayan kişilerin 30 gün içerisinde bu sözleşmeyi Türk Lirası olarak revize etmeleri yasal bir zorunluluk. Bunu yapmayan yani 30 gün geçmesine rağmen hala dövizle kira sözleşmesi uygulayan kişiler para cezası ödemek zorunda kalacak.



Akbulut konu hakkında "30 gün içerisinde eski sözleşmelerinde TL ile yeniden taraflarca düzenlenmesi şartlarına uyulmaması halinde 1567 sayılı Kanun 3. Maddesinin taraflar için idari para cezası riski de bulunuyor...



Ortada ciddi bir sorun var ve özellikle büyük ihalelerin, savunma sanayi sözleşmelerinin, döviz ile kredi veren finansal şirketlerin kredi sözleşmelerinin, ithalata dayalı satış yapan şirketlerin satış ve satış sonrası hizmet sözleşmelerinin akıbetinin belirlenmesi için alt düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor” diyerek tarafları uyardı.



Emlak365.com