22 il 110 ilçe! Yeni fay yasası 2023 ile imar planı ve yapılaşmaya ayar geliyor

Kahramanmaraş depremi ile 11 ilde asrın felaketi olarak anılan büyük bir yıkım yaşanırken gözler fay yasası ile alınacak yeni önlemlere çevrilmişti. Bir daha böyle bir acı yaşanmaması için imar planı ve yapılaşma için yeni kurallar belirlenecek.
22 il 110 ilçe! Yeni fay yasası 2023 ile imar planı ve yapılaşmaya ayar geliyor

22 il 110 ilçe! Yeni fay yasası 2023 ile imar planı ve yapılaşmaya ayar geliyor - 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında 11 ilde yıkım yaşanmış 44 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 

Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan deprem nedeni ile fay hattının geçtiği Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve Hatay'da adeta sağlam bina kalmazken Diyarbakır, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ ve Adana'da çok sayıda bina yıkılmıştı. Yaşanan deprem felaketinin ardından bir kere daha deprem değil bina öldürür gerçeği ortaya çıkarken fay yasası da gündeme gelmişti. 

FAY YASASI İL 22 İLDE YAPILAŞMAYA FAY AYARI GELECEK! 

Özellikle de pek çok büyük şehri fay hattı üzerinde kurulu bulunan Türkiye, Kahramanmaraş depremi ile bir kere daha acı deprem gerçeği ile karşı karşıya kalmıştı. Yaşanan depreme uykularında yaşanan on binlerce insana ne yazık ki yuvaları mezar olmuştu. Deprem binaların sağlamlığı kadar zeminlerin sağlamlığı ve fay hatlarını da gündeme taşımıştı. 

Daha öncede sık sık gündeme gelen ancak bir türlü meclise taşınamayan Fay Yasası hakkında son dakika açıklaması Bakan Kurum tarafından yapıldı. Deprem sonrası yaşanan süreci değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Şu an fay yasası ile ilgili AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız" diyerek AFAD'ın konu hakkında çalıştığını açıkladı. 

FAY HATLARI İMAR PLANLARINA İŞLENECEK! FAY YASASI NELERİ ETKİLEYECEK?

Yapılacak olan yasal düzenleme sonrasında aktif fay hatları imar planlarına işlenecek. Yapılaşma izinleri fay hattına en fazla 500 metreye kadar olan mesafeler için verilecek. 22 il ve 110 ilçeyi kapsaması beklenen fay yasası ile yapı stoku yeniden düzenlenecek. Diri fay hattı üzerinde yer alan konutlar taşınacaklar. Deprem riski yüksek olan ilçelerde inşaatlar için farklı statüler uygulanacak. Bu bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarına daha acil olması nedeniyle öncelik tanınacak.