AFAD'dan bir ile deprem uyarısı! 200 bin konut risk altında!

AFAD tarafından bir rapor hazırlanarak deprem uyarısı yapıldı. Bursa hakkında hazırlanan raporda 6 olarak bilinen aktif fay hattının 14 olduğu bildirildi. 650 bin konutluk Bursa’da 200 bin konutun riskli olduğu belirtildi.
AFAD'dan bir ile deprem uyarısı! 200 bin konut risk altında!

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve toplamda 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından Türkiye genelinde deprem araştırmaları hız kazandı. AFAD da illere göre deprem raporları hazırlayıp açıklıyor. Marmara’da bir deprem beklentisi olduğu bilinirken gözler bu illerdeki araştırmalara çevrildi. İçişleri Bakanlığına bağlı AFAD, Bursa’da yaşanabilecek olası bir deprem durumunda olabileceklere dair kapsamlı bir rapor yayınladı.

BURSA'DA 14 AKTİF FAY HATTI TESPİT EDİLDİ!

Hazırlanan deprem raporunda farklı senaryolar değerlendirmeye alındı. Depremin oluşundan tatbikatlara, deprem sonrası toplanma yerlerinden oluşturulacak konteyner kentlere ve yaşanabilecek kayıplara kadar tüm olası veriler belirlendi. En dikkat çekici olan ise fay hatları ile alakalı oldu. Daha önce yapılan çalışmalarda Bursa’da 6 aktif fay hattı olduğu biliniyordu. Yapılan bu çalışmada ise aktif fay hatlarının sayısının 14 olduğu bildirildi.

Rapora göre, Doğu Marmara Bölgesinde kuzey ve güney olmak üzere iki kola ayrılan Kuzey Anadolu Fay Sisteminin Geyve - İznik - Gemlik üzerinden Bandırma'ya kadar uzanan güney kolu 250 kilometre uzunlukta. Bu kol aynı doğrultuda uzanan ve sağ yönde sekmelerle birbirini tümleyen faylardan oluşuyor.

Yayınlanan raporda aktif fay hatları İznik – Mekece Fayı, Gemlik Fayı, Gençali Fayı, Zeytinbağı Fayı, İnegöl Fay Zonu, Oylat Fayı, Bursa Fayı, Ulubat Fayı, Mustafakemalpaşa Fayı, Orhaneli Fayı, Uludağ Fayı, Barakfaki Fayı, Kaymakoba Fayı, Karacabey Fayı şeklinde sıralandı.

200 BİN KONUT RİSKLİ!

Bursa’nın konut stoku hakkında da bilgiler raporda yer aldı. Bursa’nın tamamında 650 bin adet konut bulunuyor. Bu konutların 200 bini 2004 yılından önce yapıldığı için direkt olarak riskli yapı kapsamında bulunuyorlar. Bu konutların ya güçlendirilmeleri ya da incelenerek dönüştürülmeleri gerekiyor. Bu konuda ilerleyen günlerde bazı yeni adımların atılabileceği bildirildi.