Apartmanlarda ve sitelerde asansörle eşya taşımak yasak mı?

Apartmanlarda ve sitelerde asansörle eşya taşımak sık sık karşılaşılan bir durum oluyor. Peki asansörle eşya taşımak yasak mıdır? Asansörle eşya taşıyanlara ceza verilir mi?
Apartmanlarda ve sitelerde asansörle eşya taşımak yasak mı?

Apartmanlarda ve sitelerde komşular arasında asansör meselesi sorun olabiliyor. Özellikle de taşınma sırasında eşyaların asansörle taşınmak istenmesi tartışmalara yol açabiliyor. Bu durumun hukuki boyutları ise merak ediliyor. Peki apartmanlarda ve sitelerde bulunan asansörlerle eşya taşınmasının karşısında hukuki bir engel var mıdır? Asansörlere asılan eşya taşımak yasaktır yazılarının yasal bir geçerliliği bulunur mu? 

ASANSÖRLE EŞYA TAŞIMAK YASAK MI?

Apartmanlarda ve sitelerde karşılaşılan asansörle eşya taşımak meselesinin yasal boyutları araştırılıyor. Hukuki açıdan asansörle eşya taşınmasını direkt olarak yasaklayan bir durum yoktur. Bunun karşılığı olan bir kanun maddesi bulunmamaktadır. Ancak bu asansörle eşya taşımak yasak değildir gibi bir sonuç doğurmaz.

Apartman ve site gibi ortak yaşamın merkezi olan birimlerde yönetim işleyişi sadece kanun maddeleri ile belirlenmez. Kanuna aykırı olmayacak şekilde yönetim planına ek maddeler de eklenebilir. Hatta Kat Malikleri Genel Kurulu'nda yine kanuna muhalefet etmeyecek şekilde ek kararlar almanın imkanı vardır. Dolayısıyla yönetim planında asansörle eşya taşımanın yasak olmasına dair bir ekleme yapılabilir veya bu kararı Kat Malikleri Genel Kurulu alabilir. Bu şekilde apartmanda eşya taşımak yasaklanabilir. 

Yönetimlerin apartman ve sitelerdeki ana görevi ortak yaşam alanlarını düzenlemektir. Asansör de ortak alan olarak geçmektedir ve düzenlemesini yapmak yöneticilerin görevidir. Buradan hareketle yönetim planında yer almasa bile yönetici tarafından kat maliklerinin onayının alınmasına gerek kalmadan asansörle eşya taşımak yasaklanabilir. Bu durumun önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. 

Bazı apartmanlarda ve sitelerde asansörle eşya taşıyanlara para cezası verildiği görülmektedir. Bu cezanın yasal boyutu olmasa da caydırıcı niteliği bulunmaktadır.