Atatürk'ün 1926'da yaptırdığı tek gözlü 'koliba'sı Ankaralıların odağında!

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926 yılında kendi parasıyla yaptırdığı tek gözlü kulübesi, yıllar sonra yeniden gündeme geldi.
Atatürk'ün 1926'da yaptırdığı tek gözlü 'koliba'sı Ankaralıların odağında!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında yaptırdığı ‘koliba’ adındaki kulübe, Ankaralı vatandaşların yoğun ilgisiyle ziyaret ediliyor. Atatürk’ün, Selanik Türkçesi’nde ‘ koliba ‘ olarak adlandırılan kulübesi, Ankara – Söğütözü’nde bulunuyor.

Atatürk’ün ‘kolibası’ 1926 yılında inşa edildi

Cumhuriyet’in haberine göre, Ankara’nın merkezinde bulunan Söğütözü Atatürk Evi, 1926 yılında inşa edildi. Tek gözlü yapı, Atatürk’ün sık sık dinlenmek için tercih ettiği ve parasını kendi cebinden ödediği koliba, 2000 yılında dönemin Orman Bakanı Nami Çağan’ın isteği üzerine restore edilerek müze olarak sergiye açıldı.

Kulübenin çevresinde birçok gökdelenler ve plazalar bulunuyor. Tek gözlü yapı, diğer büyük yapıların arasında fazla gözükmese de söğüt ağaçlarının arasında Ankaralıların gözdesi oldu.

Atatürk evi ile ilgili konuşan Hasan Rıza Soyak, Atatürk’ün sık sık buradaki tek gözlü evine geldiğini, bazen yemek yediğini ve ot minderli sedire uzanarak rahat ve sakin bir şekilde uyuduğunu aktardı. Soyak, kulübenin yapılmasından önce geçen konuşmayı anlattı.

Orman çiftliği arazisi içinde, Balgat köyünün altında Söğütözü denilen bir yer olduğunu, burada çok gazla su, küçük bir havuz ile yüz kadar yetişmiş söğüt ağacı olduğunu söyledi. Atatürk’ün çok sevdiği ve beğendiği bu yerde küçük bir köy evi, ya da onun değişiyle ‘ koliba ‘ ve çardak yaptırmak istediğini anlatırken Atatürk’e ‘Paşam, istediğin bir kulübe olsun, hemen yaparız ‘ dediğinden bahsetti.

‘’ Kendi ellerimle dikeceğim ‘’

Bölgedeki söğüt ağaçları ilgili de anısını anlatan Soyak, Atatürk’ün buradaki ağaçları kesmeyi bir şartla kabul ettiğini, o şartın da söğüt ağaçlarını kendi elleriyle söküp, kendi elleriyle dikeceğini ve ardından ağacın tuttuktan sonra kulübe yapımına izin vereceğini aktardı.