Çarşı pazara kira zammı geliyor! Tarım arazilerine zam yağmuru etikete nasıl yansır?

Son dönemde emlak piyasasında yaşanan değerlenme tarım arazilerine de yansıdı. Üretim maliyeti büyük oranda arttı.
Çarşı pazara kira zammı geliyor! Tarım arazilerine zam yağmuru etikete nasıl yansır?

Konut ve arsa fiyatlarının büyük bir hızla yükselişe geçmesi ile tarım arazileri de değerine değer kattı. Tarım arazilerinin fiyatları son 1 senede nerede ise 2 katına çıkarken yaşanan yükselişin fiyatlara yansıtılması bekleniyor.

Tarım arazilerinin ülkemizde büyük oranda kiralama sistemi ile ekildiği belirtilirken yaşanan yüzde 100 yükseliş nedeni ile gıda fiyatlarına yeni zam yağmuru yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Zaten kış mevsiminin gelmesi nedeni ile yükselecek olan gıda fiyatlarına bir de kiralarda yaşanan artış nedeni ile zam gelebileceği uyarısı yapıldı. 

ÇİFTÇİ EKTİĞİ ÜRÜNÜN 3'TE BİRİNİ KİRAYA VERİYOR!

Çiftçinin sırtındaki kira yükünün arttığını belirten Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, geçen sene 2.500 TL olan kira bedellerinin bu sene 4 bin 700 liraya yükseldiğini belirterek Kira arttı ama ürün fiyatları çoğu zaman kurtarmıyor. Geçen yıl 26 TL'ye çıkan pamuk bu yıl 16 TL'lerde. Bu fiyat nasıl kurtaracak. Geçen yıl üretici 26 TL'yi görerek kiralamasını pamuk üzerinden yaptı, sezon açıldı pamuk fiyatlarında gevşeme oldu” diyerek çiftçinin zor durumda olduğunu söyledi.

Çarşı pazara kira zammı geliyor! Tarım arazilerine zam yağmuru etikete nasıl yansır?

Tarım arazisi kiralarında yaşanan yükselişin etiketlere yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirten Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu ise maliyetinin yüzde 35'i ile 55'ine geliyor artık. Bu pandemide en çok emlak fiyatları arttı. Böyle olunca da kiralar da arttı” diyerek tarımda desteğin tarla arazisi sahibine değil eken çiftçiye verilmesi gerektiğini söyledi.