Cevdet Yılmaz’dan kiralara yüzde 25 zam sınırı açıklaması

Pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan artış ev kiralarına da yansımış, kiralık ev fiyatları cepleri yakmıştı. Bunun üzerine kirada yüzde 25 zam sınırı devreye alınmıştı.
Cevdet Yılmaz’dan kiralara yüzde 25 zam sınırı açıklaması

Koronavirüs salgını döneminde tüm dünyada konut fiyatlarında rekor artış yaşanırken Türkiye'nin aynı dönemde yoğun göç alması nedeniyle yaşanan artış çok daha fazla düzeyde hissedilmişti. Yaşanan artış rekor seviyelere ulaşırken Türkiye dünya genelinde konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak ilk sırada yer almıştı.

Konut fiyatlarında yaşanan artış ev kiralarına da yansırken devlet kiracıları korumak adına devreye girmiş ve devam eden kira sözleşmelerine yüzde 25 zam sınırı uygulaması getirmişti. Ev kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırı 2024 senesinde alınan kararla uzatılmıştı. Temmuz ayında sona ermesi beklenen zorunluluk hakkında yeni açıklama geldi.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRI NE ZAMAN BİTECEK, UZATILACAK MI, BİTTİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kiralarda uygulanan yüzde 25 zam sınırı hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Asıl olan tabii enflasyonu düşürmek ve bu ihtiyacı ortadan kaldırmak. Dolayısıyla enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürdüğünüz zaman buna ihtiyaç kalmayacak zaten.

Ama bu konudaki karar henüz alınmış değil. Bu yılın ortasına kadar geçerliliği var. Temmuza kadar süremiz var. Yaklaştığı zaman bir etki değerlendirme yapılacaktır. Artılarına, eksilerine bakılacaktır. Enflasyonun gidişine, kiralardaki gidişata, hepsine bakılarak bir karar verilecektir." diyerek Temmuz ayında son duruma bakılarak yeniden karar verileceğini ifade etti.

Temmuz ayında enflasyonda yaşanan düşüşün seviyesine bakılarak kirada yüzde 25 zam sınırı için karar verilecek. Enflasyon beklenen seviyelere düşerse yüzde 25 zam sınırı kaldırılacak ve eskiden olduğu gibi 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden kira artış oranı uygulanmaya başlanacak.

Genel Yayın Yönetmeni