Çinli Gayrimenkul Devi Evergrande Krizinde İkinci Perde!

Dünyanın en büyük emlak şirketlerinden Çinli Evergrande yeni bir borç krizi ile karşı karşıya!
Çinli Gayrimenkul Devi Evergrande Krizinde İkinci Perde!

Tüm dünyanın yakından takip ettiği ve emlak sektörünün diken üstünde kalmasına neden olan Evergrande krizinde yeni kriz sahnede! Hatırlanacağı üzere şirket Aralık ayında yaşadığı borç krizi nedeniyle yurt dışındaki bonoların ödeme tarihlerini kaçırmış ve temerrüde düşmüştü. 

Şirket bir kere daha temerrüt krizi yaşarken yerel kreditörler şirketin iç bono ödemesinde vade ötelemesi talebini reddetti. Böylelikle Evergrande iç borçların ödemesinde de temerrüde düşme riski ile karşı karşıya kaldı. 

EVERGRANDE KRİZİ DÜNYAYI NASIL ETKİLEYECEK?

Pandemi döneminde tüm dünya genelinde konut fiyat ve kiraları rekor seviyelere ulaşırken emlak sektörü kriz ve şoklara karşı daha kırılgan bir hale gelmişti. Evergrande dünyanın en büyük emlak şirketlerinden biri olması nedeni ile büyük bir öneme sahip bulunurken şirketin yaşayacağı bir çöküşün toplam borç miktarı nedeni ile hem Çin ekonomisini hem de dünya ekonomisini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. 

Evergrande krizi yapısı itibari ile Amerika'da yaşanan Lehman Kardeşler krizine benzetilirken, 2008 senesinde Amerika tarihinin en büyük borcu ile batan şirket önce Amerikan ekonomisinde sonra ise küresel piyasalarda büyük bir çöküşü beraberinde getirmişti. Çin bugün itibari ile toplam borcu 300 milyar doları aşan şirketin iflasına izin verecek mi sorusuna yanıt aranırken şirketin yurt içerisinde de temerrüde düşüp düşmeyeceği merak konusu oldu. Hatırlanacağı üzere Aralık ayında Çin devreye girmiş ve şirketin iflas etmemesi adına bir dizi önlemler almıştı