DASK'ta teminat değişiyor! Poliçe farkını 1 yıl devlet ödeyecek!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortası teminat tutarını yükseltmek için harekete geçti. Bu teminat tutarı 6 ay önce iki katına çıkarılmıştı ama yükselen inşaat maliyetleri nedeniyle deprem sonrası zarar karşılamada ilgili tutar yetersiz kaldı.
DASK'ta teminat değişiyor! Poliçe farkını 1 yıl devlet ödeyecek!

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi ile beraber Dpğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) zorunlu deprem sigortasının ne kadar önemli olduğu bir daha ortaya çıkmıştı. Depremin hemen ardından evlerine zorunlu deprem sigortası yaptırmış olan vatandaşlara ödemeler yapılmaya başlandı. Deprem sonrasında 11 ilde 519 bin civarında dosya açılırken Nisan ayının sonu itibariyle de tüm ödemeler tamamlandı. Toplamda ise 23,5 Milyar TL tutarında ödeme depremzede vatandaşlara verildi.

DASK'TA TEMİNAT İÇİN YENİ DÜZENLEME!

DASK’ın yaptığı deprem hasar ödemeleri gecikmese de ödeme tutarları vatandaşların zararlarını karşılamada biraz eksik kaldı. Bu tutarlar da satın alınan teminatlara göre belirleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir çalışma başlatarak 6 ay önce iki katına çıkan DASK teminatını yeniden yükseltme yoluna gidiyor.

DASK için her yıl yapı maliyetleri dikkate alınarak bir teminat tutarı belirleniyor. DASK limitlerinde yıllık güncellemeler yapılıyor. Son olarak güncelleme Kasım 2022’de yapıldı. O dönem metrekare birim maliyeti 1.508 TL’den 3.016 TL’ye yükseltildi. Azami teminat tutarı da 2023 yılı için 640 Bin TL’ye çıkarıldı. Ancak inşaat maliyetleri ile enflasyon artınca bu tutar hasarı karşılamaz oldu. Bunu değiştirmek için harekete geçilirken DASK’ın teknik işleticisi olan Türk Reasürens, 3.016 TL olan tutarı 6.000 TL’ye çıkarmak için harekete geçti.

FARKI DEVLET KARŞILAYACAK!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarına göre DASK için bakanlık devreye girdi. Teminat tutarı yüzde 100 artacağı için poliçe primleri de aynı oranda artması gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bunun hemen vatandaşa yansıtılmasını önleyecek bir uygulamayı devreye sokacak. 1 yıl boyunca arada oluşacak olan farkı devlet karşılayacak. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı planlama yapıyor.

DASK için planlanan değişim yapılırsa herhangi bir afet durumunda vatandaşlar 640 Bin TL değil 1 Milyon 280 Bin TL hasar tazminatı alacaklar. Bu da 100 metrekare bir ev için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği inşaat maliyetine çok yakın bir rakam olacak.