Kiracılar tazminat alabiliyorlar! Bunu yapan ev sahibi yandı!

Ev sahiplerinin yüksek kira bedeli elde etmek için kiracıların önüne sunduğu gerekçelerden birisi olan eve kendisine ihtiyacı olduğu mazeretinin geçerliliği var mı? Ev sahibi ihtiyacım var diyerek kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Kiracılar tazminat alabiliyorlar! Bunu yapan ev sahibi yandı!

Bazı ev sahiplerinin yüksek bedelli kira geliri elde etmek için ilk yaptıkları eski kiracıyı evden çıkarmak oluyor. Ancak kanun kiracılara bazı haklar tanıdığı için bu kolay kolay mümkün olmayabiliyor. Eğer kiracı kirasını düzenli ödüyorsa, evi hor kullanmıyorsa, komşuları ile iyi geçiniyorsa ve ev sahibine saygılı davranıyorsa ev sahibinin onu evden çıkarması oldukça güç oluyor. Buna rağmen ev sahipleri haklı gerekçe yaratmak için bahane üzerine bahane üretebiliyorlar. 

İHTİYACIM VAR EVDEN ÇIK DİYORLAR!

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak için en klasik yöntemleri kendilerinin eve ihtiyacı olduğu bahanesidir. Esasında böyle bir yasal hakları bulunuyor. Kanunlara göre ev sahibi kiracısını kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin eve ihtiyacı olduğunu gerekçe göstererek evden çıkarabilir. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler listesine anne, baba, eş ve çocuklar girmektedir. Ev sahibi kardeşim, yeğenim oturacak diyerek kiracıyı evden çıkaramaz. 

KİRACI TAKİBİNİ YAPMALI

Kiracı ev sahibinin ihtiyacından dolayı evi boşaltmışsa o evin takibini yapmalıdır. Ev sahiplerine yasalar hak verse de bu hakkın suistimal edilmesine izin verilmiyor. Eğer kiracı evden çıkarılıp yerine kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu kişi eve yerleşmemişse o zaman kiracının farklı bir hakkı doğuyor. Ev sahibi evi bir başkasına kiralarsa o zaman eski kiracı mağdur edilmiş oluyor. Bu durumda da eski kiracının tazminat hakkı doğuyor. 

Kiracı şikayet etmesi halinde evin bir başkasına kiralandığı mahkemece tespit edilince ev sahibi tazminat ödemek zorunda kalıyor. Eski kiracı ev sahibi en son aylık kaç TL kira ödemişse onun üzerinden 1 yıllık kira bedeli kadar tutar tazminat oluyor. Yani kiracı 5.000 TL kirayla evden çıkmışsa ev sahibi ona 60.000 TL tazminat ödemek zorunda kalabilir.