Dededen toruna direkt gayrimenkul mirası kalır mı?

Miras paylaşımlarına dair konutlar çokça merak ediliyor. Babadan çocuklara miras kalması durumu biliniyor. Dededen toruna miras hangi koşullarda geçebilir?
Dededen toruna direkt gayrimenkul mirası kalır mı?

Bir kişinin sahip olduğunu menkul ve gayrimenkul tüm varlıklar onun vefatının ardından eğer bir vasiyetname yoksa onun yasal mirasçıları arasında miras payı oranında paylaştırılır. Genellikle bilinen de çocukların babalarından aldıkları mirastır. Çocuklar eşit paylarda babalarının yasal mirasçılarıdır. Ancak deden toruna miras meselesi sıklıkla merak ediliyor. Dededen toruna miras geçebilmesi için hangi koşulların gerçekleşmesi beklenir?

DEDEDEN TORUNA MİRAS İNTİKALİ!

Vefat eden kişinin yasal mirasçıları 3 ayrı grupta değerlendirilmektedir. İlk grupta o kişinin varsa çocukları ve eşidir. Eğer eş sağ ise tüm miras paylaşımında ortak olacaktır. Çocuk olsa da olmasa da eşin payı sabittir. Ancak o mirasın toruna kalması için bazı koşulların meydana gelmiş olması gerekiyor. Vasiyetname yoluyla olmadıkça dede ile torun arasında direkt bir miras bağlantısı yoktur. Çünkü arada baba vardır ve asıl mirasçı odur. 

Kişinin vefatından sonra miras paylaşımı yapılırken eşin de sağ olmadığı düşünülürse çocuklar eşit payda hak sahibi olurlar. Bu çocuklardan birisi hayatta değilse o zaman varsa onun çocuğu mirasçı olacaktır. Yani babası olan çocuk amcaları ile miras paylaşımına girecektir. Bu şekilde çocuğa dededen miras kalabilir. 

REDDİ MİRAS İLE MÜMKÜN!

Baba hayatını kaybetmeden de çocuğa dededen miras kalma durumu özel bir koşulla mümkün olabiliyor. Dede hayatını kaybetmişse çocuğun babası eğer reddi miras yapar mirası kabul etmezse o zaman miras hakkı çocuğa geçecektir. Babanın mirasçılık vasfı ortadan kalkacaktır ama altsoy olması bakımından çocuk mirasçı olabilmektedir. Bu yolla da dededen toruna miras intikali olabilmektedir.