Ekonominin 1 Numaralı Kahini Remzi Özdemir Açıkladı: Bu Fiyatlara Ev Alınır Mı, Konut Yatırımı Mantıklı MI?

Türkiye küresel piyasalarda konut fiyatlarında zam şampiyonu olarak ilk sırada yer alırken ev fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Peki, bu fiyatlarla ev alınır mı, konut yatırımı yapmak bu zamanda mantıklı mı?
Ekonominin 1 Numaralı Kahini Remzi Özdemir Açıkladı: Bu Fiyatlara Ev Alınır Mı, Konut Yatırımı Mantıklı MI?

Pandemi döneminde konut fiyatlarında başlayan yükseliş sonrasında gelen dalgalanma ile tsunamiye dönüşürken ev fiyatları son 2-3 yıllık dönemde akıl almaz seviyelere ulaştı. Türkiye genelinde Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi verilerde dahi ortalama konut fiyatı 1 milyon liraya ulaşırken İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde bu rakam daha da arttı. 

Önce dar gelirli ardından ise orta gelirli vatandaşlar için bu fiyatlarla ev almak artık imkansız hale gelirken elinde nakit birikimi olan kişiler ise 2023'te konut fiyatları ne olur, bu fiyatlarla ev alınır mı, konuta yatırım yapılır mı? sorularına yanıt arıyor. İşte ekonomist Remzi Özdemir'den merak edilen sorulara yanıt... 

BU FİYATLARA EV ALINIR MI, BU ZAMANDA KONUT, YATIRIMI, EVE YATIRIM YAPMAK MANTIKLI MI?

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyon ve döviz kurlarından aldığı destek ile tüm hızı ile devam ederken 2022 yılının ilk çeyrek döneminde yani Ocak ve Mart aylarında yaşanan artış yüzde 110 olarak kayıtlara geçti. Yaşanan yükselişi değerlendiren ekonomist Remzi Özdemir konut almak isteyen kişilere önerilerde bulundu. 

Ekonominin 1 Numaralı Kahini Remzi Özdemir Açıkladı: Bu Fiyatlara Ev Alınır Mı, Konut Yatırımı Mantıklı MI?

Evren Devrim Zelyut ile sosyal medya üzerinden paylaştığı videoda konut fiyatlarına değinen Remzi Özdemir "Ben konutu normalde hiç bir zaman tavsiye etmiyorum. Konut yerine buradan elde edebileceği gelirliler ile yaşam kalitesini arttıracağı yatırım araçlarını tavsiye ediyor. Biz yatırım kültürümüz olmadığı için parayı toprağa gömüyoruz. Başını sokacak evi olmayan kişilere lafım yok. 

EMLAKTA, KONUT FİYATLARINDA BALON VAR MI, EV FİYATLARI TEPETAKLAK ÇAKILACAK İDDİALARI DOĞRU MU?

Ama ikinci, üçüncü evini alacak kişiler için mantıklı bulmuyorum. 500 bin liralık ev 1 milyon 500 bin lira olmuşken ev alınır mı? Evren, oturacaksan eğer o evde, ilk evinse fırsatını yakaladıkça 3 milyonda olsa alacaksın. Bunun kararı zarı olmaz. Ama ben evi 1 milyona alayım 3 milyona satayım diye düşünüyorsan o dönem bitti. 

Konutta fiyat balonu var. Ama hiçbir zaman şok düşüş beklemeyin. Çünkü Türkiye'de maliyetler çok yüksek. İnşaat malzemelerinin yüzde 39 arttığı bir ülkede konut fiyatlarının düşebileceğini düşünüyorsanız bu olmaz. Banka kredilerinde artık ciddi bir musluk kısılması yaşanıyor. Konut kredisini tamamen kesmiş durumdular. Kamu bankaları bile 150 bin liraya kadar kredi veriyor. Konut fiyatlarında ciddi bir düşüş beklemiyorum" dedi. 

NOT: Emlak365.com tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir. Remzi Özdemir tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup, bu haber yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.