Elden kira ödeyen kiracıya ceza verilir mi?

Elden kira ödemesi yapılmasına sık sık rastlanılmaktadır. Ancak bu durum yasal olarak istisnalar dışında uygun değildir. Peki elden kira ödemesi yapan kiracıya ceza verilir mi?
Elden kira ödeyen kiracıya ceza verilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların birisi de kiranın ne şekilde ödeneceği meselesinden çıkmaktadır. Esasında kiracılar için banka üzerinden kira ödemesi yapmak çok daha caziptir. Ancak bazı ev sahipleri bu şekilde bir uygulama içerisine girmek istemiyorlar. Bunun bazı maddi boyutları bulunuyor ve ev sahipleri ek bir külfet ile karşılaşmak istemiyorlar. Peki elden kira ödeyen kiracının durumu nedir, ceza alır mı? 

ELDEN KİRA ÖDEYEN KİRACILARIN YASAL DURUMU!

Bazı ev sahipleri kira gelir vergisi ödememek için kiracılarını elden kira ödemeye zorlamaktadır. Kiracılar da mecburen bu isteğe olumlu yanıt veriyorlar. Ev sahibi ile huzursuzluk yaşamak istemeyen kiracı kira ödemelerini elden yapıyor. Ancak bu durum devletin vergi kaybına uğraması anlamına geliyor. Ev sahibi kira geliri elde ediyor ama bunu devlete bildirmemek için banka üzerinden ödeme almak istemiyor. Böyle bir durumda konutlarla sınırlı kalmak kaydıyla kiracıların herhangi bir sorumlulukları bulunmuyor. Konut kiracıları elden kira ödemesi yapsalar dahi herhangi bir ceza ile karşılaşmıyorlar. 

Elden kira ödenmesi durumunda konutlarda ceza alan taraf ev sahibi oluyor. Bunun tespit edilmesi halinde ev sahibine özel usulsüzlük cezası veriliyor. İş yerleri için elden ödenen kiralar meselesinde ise farklı bir uygulama yapılıyor. Bu sefer hem mülk sahibi hem de kiracı sorumlu oluyorlar. Tespiti halinde ayrı ayrı cezalandırılıyorlar.

ELDEN KİRA ÖDEMEK SAKINCALI!

Elden kira ödemesi yapmanın bazı sakıncaları bulunuyor. Ev sahipleri bu durumu lehlerine kullanabilirler. Hatta elinde kira ödemesi yaptığına dair yazılı bir belge olmayan kiracı elden ödeme yapmış olsa bile ev sahibine o kirayı yeniden ödemek zorunda kalabilir. Elden kira ödeyecek kiracılar kira ödemelerine dair ev sahiplerinden yazılı bir kağıt almalıdırlar. Ayrıca kira ödemesi yaparken şahit bulundurmaları kiracıların lehinedir.