Emlak piyasasının konut fiyat beklentisi! İkinci el konutta fırsat mı geliyor?

Nisan ayında Türkiye genelinde konut satışlarında düşüş kaydedilirken konut piyasasındaki fiyat beklentilerini Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas değerlendirdi. Konut fiyatlarında düşüş beklentisi var mı?
Emlak piyasasının konut fiyat beklentisi! İkinci el konutta fırsat mı geliyor?

Türkiye’de konut sektöründe oldukça negatif gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Her geçen ay konut satış rakamları düşerken inşaat maliyetlerinde de artışlar meydana geliyor. İnşaat maliyetlerindeki artışlar yeni inşa edilen konutların fiyatlarının yüksek olmasına neden olurken fiyat yüksekliğinde ev satın alamayanların seçeneklerini daha da daraltıyor.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, PİYASA BEKLENTİLERİ NELER?

Resmi verilere göre Türkiye’de konut satışlarında Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 23 oranında azalma meydana geldi. Bu satışlardaki keskin düşüşü Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas değerlendirerek, “Her yıl Ocak ayı ile beraber konut satışlarında bir yavaşlama meydana gelir. Bahar aylarında da konut satışları hızlanır. Ancak bu yıl büyük bir deprem felaketi yaşandı ve tam da konut satışlarının hızlanacağı dönemde meydana geldi. Bu da konut sektörü için piyasa şartlarını değiştirdi. Depremle beraber o bölgedeki insanlar diğer şehirlere göç ederek satılık değil kiralık konutlara talep gösterdiler. Bu da kira fiyatlarının artmasına neden oldu.” dedi.

Açıklamalarını devam ettiren Nilüfer Kas, “2023 yılının Şubat ve Mart aylarında bir önceki yılın aynı aylarına göre konut satış adedinde düşüş olduğunu görüyoruz. Ancak bu geçen seneye göre kıyaslama. Yoksa 2019, 2020 ve 2021 yılları ile karşılaştırdığımızda çok keskin bir düşüş yok. Hem fiyatlarda hem de satış rakamlarında yabancıya satışlar etkili oldu ve ciddi rakamlar elde edildi.

Ekonomideki hareketlilik, deprem, seçim dönemi ve bayramın yakın tarihlere denk gelmesi konut sektörü için bir anlamda şanssızlık oldu. Tatil ve bayram dönemlerinde konut satışları azalır. Son 2-3 ay içerisinde hepsi bir araya geldi. Konut satın almak isteyenler de beklemeye geçtiler. Deprem öncesinde satılık konut stoğu 500 bin seviyelerindeydi. Bu rakam deprem sonrası 750 binlere çıktı. Bu da panik satışları olduğunu gösteriyor. Evleri eski olan ev sahipleri yeni evlerden satın almayı tercih etmeye başladılar. Konut sektörü tüm bu gelişmelerden etkilendi.” dedi.

Konut satın alımında tercihlerin de değiştiğini belirten Nilüfer Kas, “Konut fiyatlarındaki makasın açılması gayrimenkul danışmanlarından kaynaklanıyor. A plus satıcı dediğimiz gayrimenkul danışmanları konutun fiyatını satışa uygun bir şekilde belirleyip hemen satıyorlar. Bir de gayrimenkul turistleri dediğimiz bir satıcı grubu var. Bunlar tok satıcılar ve satışa çıkardıkları konutlar hemen satılmasa da fark etmiyor. Konutlara yüksek bir fiyat biçiyorlar ve eğer alıcı çıkarsa kar elde etmeyi hedefliyorlar. A plus satıcıların belirlediği konut fiyatlarıdır esas olan. Tüketiciler de artık buna dikkat ediyorlar.” dedi.

Konut fiyatlarındaki düşüş beklentisini de açıklayan Nilüfer Kas, “Konutta yatırımcılar para yatırdıklarında kar elde etmek istiyorlar. Bunun için de doğru fiyatlamanın olduğu bir piyasa olması gerekiyor. Şu anda konuta ihtiyacı olanlar ev alıyorlar. Fiyatlar belli bir doygunluğa ulaştı. Bence artık konut fiyatlarının gideceği pek bir yer kalmadı. Burada sıfır konutları çerçeve dışında bırakıyoruz. İnşaat maliyetlerindeki artışlar onları etkiliyor. İkinci el konutların fiyatlarının fazla artmadan piyasanın ilerleyeceğine inanıyorum. Talep azalıyor ve satıcıların direnç noktası da kırıldı. Biraz daha mantıklı fiyatlarla satışlar olmaya başladı.” şeklinde konuştu.