Miras paylaşımına giren evden kim, ne kadar hisse alır?

Miras paylaşımları ile alakalı detaylar sık sık araştırma konusu oluyor. Bir kişinin vefatının ardından onun sahibi olduğu ev mirasçılara hangi paylarda paylaştırılır?
Miras paylaşımına giren evden kim, ne kadar hisse alır?

Miras hukuku ile alakalı ayrıntılı uygulamalar merak konusu olabiliyor. Oldukça yaygın bir konu olan miras hemen hemen herkesin başına gelebiliyor. Kişiler vefat ettikten sonra onların sahibi oldukları tüm mal varlıkları ile borçları onun yasal mirasçılarına kalmaktadır. Bu durumda da hangi mirasçının ne kadar miras alacağı kanunla belirlenmiştir.

KİME, NE MİRAS KALIR?

Üç çocuğu olan ve eşi sağ bir babanın vefat ettiği ve mirasçılarına bir adet ev bıraktığı düşünülünce miras paylaşımının yasal olarak nasıl yapılabileceğinin cevabı aranıyor. Bu durumda miras sağ olan eş ve 3 çocuk arasında paylaştırılacaktır. Sağ olan eşe evin dörtte biri direkt olarak kalacaktır. Kalan dörtte üçlük pay ise 3 çocuk arasında paylaştırılır. Bu hesaplamada herkesin dörtte bir payı olacaktır. Eğer 2 çocuk olsaydı dörtte üçlük kısım iki eşit pay halinde paylaştırılacaktı.

Miras bırakanın eşinin sağ olmaması durumunda ise mirasın tamamı çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Miras bırakan kişinin çocuklarının sağ olmaması ama onların çocuklarının hayatta olması durumunda ise miras paylaşımı sağ olan eş ile torunlar arasında paylaştırılır.

Miras bırakanın çocuğu yoksa ve eşi de hayatta değilse o zaman miras hakkı anne ve babaya geçecektir. Onların da sağ olmaması halinde o zaman kardeşler mirasçı olacaktır. Kardeşler eğer sağ değilse ve onların çocukları varsa yeğenler mirasçı olup evi eşit oranda paylaştırırlar.

Miras paylaşımında uygulanan zümre sistemi kimin mirasçı olabileceğini belirlemektedir. 1. zümre ana mirasçılardır. 2. zümrede ise eğer 1. zümrede kimse yoksa mirasçılık doğar. 3. zümrenin miras hakkı ise ilk iki zümrede kimse yoksa doğabilir. Bu üç zümrede de kimse yoksa o zaman miras devlete kalır.