Emlakçılar tarih verdi: o tarihte ev kiraları tepetaklak olacak! Kiralık ev fiyatları düşer mi, ne zaman düşecek, 2023'te ne olur?

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükseliş pek çok kişiyi mağdur ederken beraberinde büyük bir barınma krizini de getirmişti. Peki, kiralık ev fiyatları düşer mi, ev kiraları ne zaman düşecek, 2023'te ne olur?
Emlakçılar tarih verdi: o tarihte ev kiraları tepetaklak olacak! Kiralık ev fiyatları düşer mi, ne zaman düşecek, 2023'te ne olur?

Koronavirüs salgını döneminde konut fiyatlarında başlayan yükseliş ev kiralarına da yansımış, kiralık ev fiyatları zam yağmuru ile rekor seviyelere ulaşmıştı. Pek çok ekonomist yaşanan süreci pandemiye bağlamış, pandemi kısıtlamalarının kaldırılması ile ev fiyatlarının tepetaklak olacağı yönünde tahminlerde bulunmuştu. 

Yaşanan süreçte konut fiyatları ve kiraları düşmek bir yana yükselişini sürdürmüş, yaşanan yükseliş ile Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1,5 milyon TL bandına ulaşarak rekor kırmıştı. Tüm dünyada benzer sahneler yaşansa da Türkiye konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkeler arasında ilk sırada yer almış ve zam şampiyonu olmuştu. 

EMLAKÇILAR TARİH VERDİ! EV KİRALARI NE ZAMAN DÜŞER, DÜŞECEK Mİ?

İlk olarak konut fiyatlarında yaşanan aşırı değerlenme bir süre sonra ev kiralarına da yansımış, kiralık ev yoka düşerken kiralara zam rekoru kırılmıştı. Pandemi yasaklarının kalkması ile üniversitelerin yüz yüze eğitime dönüş yapması, düğünlerin tekrar başlaması, yoğun mülteci göçü ile konuta olan talebin artması, inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş ve arz talep dengesindeki bozulmalar ev kiralarına ve konut fiyatlarına rekor zamlar yapılmasına neden olmuştu. 

 Konu hakkında açıklama yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa "Bu kiraları kaç kişi ödeyebilir. Dolayısıyla insanlar artık mevcut evinden çıkmamak için elinden geleni yapıyor. Hatta 2-3 binlik kirayı, 5-6 bine çıkanlar bile mal sahibinin talebine 'tamam' diyor. Çünkü arasa, onu bile bulamayacak. Şu an için kiralar yüzde şu kadar düştü demek mümkün değil ama nokta seviyesinde de olsa bu bir başlangıç. Bu da geriye gidiş başlamış demektir" diyerek kiralarda düşüş eğilimi başladığını belirtti. 

 2023 TE KONUT FİYATLARI NE OLUR, KİRALIK EV FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER?

Ev kiralarında yaşanan yükselişi değerlendiren Aşa, kiralarda talebin düşüşe geçtiğini, bunun da kiralık ev fiyatlarında düşüş sinyali anlamına geldiğini belirterek kiralık ev fiyatlarının 2023 yılında düşeceğini söyledi. Aşa bugün aylık kirası 10 bin TL olan bir konutun 2023 yılında 4 bin TL'lik düşük ile 6 bine kadar gerileyeceğini iddia etti.