Ev fiyatları ne olacak? Uzmanlar yanıt verdi, konut fiyatları düşecek mi?

Konut fiyatlarının ne olacağı herkesin cevabını aradığı soru olmaya devam ediyor. Konutta balon oluştuğunu iddia edenler fiyatlarda düşüş, konut yatırımının cazip olmaya devam ettiğini düşünenler ise fiyatlarda artış bekliyorlar. Konut fiyatları yükselecek mi yoksa düşecek mi?
Ev fiyatları ne olacak? Uzmanlar yanıt verdi, konut fiyatları düşecek mi?

Türkiye’de konut piyasasında son iki yıldır çok önemli gelişmeler yaşandı. Pandemi sonrasında oluşan piyasa nedeniyle konut fiyatları çok hızlı bir şekilde yükseldi. Konut sektörü bu yükselişleri inşaat maliyetlerindeki artışa bağlasalar da yapılan fiyat artışlarını sadece maliyet artışına bağlamanın imkansız olduğu görülüyor. Bunun için de konut fiyatlarının bundan sonra ne olacağına dair uzman görüşleri merakla araştırılıyor.

TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre mart ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,4 oranında azaldı. Ocak ve Mart dönemi düşünüldüğünde ise bir önceki yıla göre konut satışlarında yüzde 11,5 oranında gerileme görüldü. Bu veriler artık konut satışlarında sorun olduğunu ve yüksek fiyatlar konutta erişimi engellediğini gösteriyor.

Konut satış rakamlarında gerçekleşen düşüşler fiyatlara yansımıyor. Normalde bir malın satışları düşünce fiyatlarda çeşitli oranlarda gerilemeler olur. Ancak bu kural bugünün konut piyasasında işlemiyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre konut fiyatlarında Şubat ayında yıllık yüzde 141,5 oranında artış gerçekleşti. Sadece Şubat 2023 döneminde konut fiyatları yüzde 8,4 oranında yükseldi. Hatta bu aylık yükseliş son sekiz ayın en hızlı yükselişi oldu.

KONUT ENFLASYONA KARŞI KORUYOR

Konut fiyatlarını değerlendiren Habertürk yazarlarından Abdurrahman Yıldırım, “Konutta talep azalırken piyasanın tam aksi yönünde fiyatların artmasının iki ana nedeni var. Konut yatırımı halen daha enflasyona karşı iyi bir servet koruma aracıdır. Seçim sonrasında hangi ekonomik politikaların uygulanacağı belirsiz. İnsanlar da konut satın alarak enflasyona karşı kendilerini korumaya alıyorlar. Bir diğer neden ise konut kredilerinin şartlarında bir kötüleşme meydana gelmemesidir. Konut kredisi faizleri yükselmediği için böyle bir etki yapıyor. Konut kredisi faizlerinin 1 puan yükselmesi konut fiyatlarını 2 puan düşürür. Konut piyasasında şu anda bir yön belirlenmedi. Seçim sonrası uygulanacak para politikaları bunda belirleyici olacak.” dedi.

DOLAR BAZLI FİYATLAR DÜŞEBİLİR

Konut fiyatlarına dair ünlü akademisyen Erhan Aslanoğlu da bir değerlendirme yaparak, “KKM faizleri ve dövizde beklenen yukarı yönlü hareketler konut satışlarında yavaşlamaya neden oluyor. Konut fiyatlarında TL bazlı bir gerileme olmayacaktır. Ancak dolar cinsinden fiyatlar gerileyebilir. Kurlarda beklenen hareketlerden dolayı inşaat maliyetlerinde TL bazlı düşüş olmaz. Bölgesel ve proje bazında belki düşüşler görülebilir. Ancak döviz cinsinden konut fiyatları aşağı gelebilir.” ifadelerini kullandı.