Tüm ev sahipleri dikkat! Sistem değişiyor, zorunlu afet sigortası geliyor!

Zorunlu deprem sigortası olan DASK’ta değişiklik yapılacağı bildirildi. DASK kapsamına deprem, sel gibi tüm afetler girecek ve zorunlu afet sigortasına dönüşecek. Bir poliçe ile afet sigortası yapılmış olacak.
Tüm ev sahipleri dikkat! Sistem değişiyor, zorunlu afet sigortası geliyor!

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem felaketinin ardından 11 ilde büyük zararlar meydana geldi. Bugüne kadar 11 ilde toplamda 475 binden fazla hasar ihbarı yapıldı. AK Parti’nin seçim beyannamesinde ise zorunlu afet sigorta mekanizmalarının yaygınlaştırılacağı yer aldı. Yeni dönemde bu yönde değişiklikler yapılacağı ve DASK kapsamına tüm afetlerin gireceği bildirildi. DASK bu açıdan zorunlu afet sigortasına dönüşecek. Vatandaşlar tek bir poliçe ile tüm afetlere karşı evlerini ve iş yerlerini sigortalatmış olacaklar. 2023 yılı içerisinde uygulamaya girecek olan bu yeni sistem için çalışmalar tamamlandı. Yasal düzenlemelerin yapılmasıyla beraber sigorta şirketleri sisteme entegre edilerek poliçe satışlarına başlamaları sağlanacak.

DASK’IN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Deprem felaketinin ardından DASK’ın ne kadar önemli olduğu bir defa daha anlaşıldı. Yıkılan binalarda ihbar beklemeksizin DASK hasar ödemelerine başladı. Bir yandan da sigorta eksperleri 11 ilde yoğun bir şekilde saha çalışması yapıyorlar. Hasar dosyaları oluşturulup sigortalının telefonuna SMS ile hasar tespitini yapacak sigorta eksperinin kim olduğu ve telefon numarası gönderiliyor. Depremzedelere ödemelere dair de mesaj gönderiliyor. Bankaya giden depremzede vatandaş mesajda kendisine gönderilen şifre ile ödemesini alabiliyor.

20 MİLYAR TL TAZMİNAT ÖDENDİ

DASK verilerine göre deprem bölgesinde 232.328 DASK dosyası oluşturuldu ve 51.940 dosya da işleme alınacak. Ödeme yapılmayacak dosya sayısı 15.643 olurken bugüne kadar depremzedelere 20 Milyar 108 Milyon TL tazminat ödemesi yapıldı. Eksik evrak nedeniyle bekleyen dosya sayısı 84.616, hasarsız dosya sayısı ise 38.028 olarak bildirildi.

EN FAZLA 640 BİN TL ÖDENİYOR

DASK ile alakalı olarak yürürlükte olan mevzuata göre bir poliçede en fazla 640 Bin TL ödeme yapılabiliyor. Bu tutar depremzede vatandaşların zararını karşılamıyor olsa da daha fazla ödeme alabilmek için ek olarak konut sigortası da yaptırılması gerekiyor. Depremde yıkılan konutun değeri 5 Milyon TL dahi olsa DASK kapsamında en fazla 640 Bin TL ödeme yapılabiliyor. Konut sigortası da devreye alınırsa yıllık ortalama poliçe fiyatı 3.500 TL oluyor. Konut sigortası yapıldığında ise Çevre Bakanlığı’nın her yıl belirlediği metrekare inşaat maliyeti üzerinden yeniden inşa bedeli hesaplanarak poliçe sahibine ödeniyor.