Ev sahipleri, kiracılar dikkat! Nisan ayında yüzde 25 zam geldi

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren yeni açıklama geldi. Nisan ayı resmi kira artış zam oranı TÜİK TEFE TÜFE 2023 belli oldu.
Ev sahipleri, kiracılar dikkat! Nisan ayında yüzde 25 zam geldi

Ev sahipleri, kiracılar dikkat! Nisan ayında yüzde 25 zam geldi - Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren resmi kira artışı zam oranı için Nisan ayının gelmesi ile beklenen resmi kira artışı zam oranı da belli oldu. 

Hatırlanacağı üzere ev kiralarına gelen fahiş zamlar nedeni ile hükümet yeni bir yasal düzenleme yapmış ve kira artışı zam oranı için alınan karar kapsamında kural değişikliğine gidilmişti. Resmi zam oranı için uygulanan TÜİK TEFE TÜFE enflasyon oranları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yerine yeni bir sınır belirlenmişti. 

TÜİK TEFE TÜFE NİSAN 2023 RESMİ KİRA ARTIŞI YASAL ZAM SINIRI YÜZDE KAÇ?

Kendi evi olmayan ve kirada oturan kişiler için uygulanan resmi kira artışı zam oranı için hükümet yeni bir düzenlemeye gitmişti. Yeni düzenleme kapsamında Temmuz ayına kadar resmi kira artışı zam oranı için yüzde 25 sınırı uygulanmaya başlanmıştı. Bu kapsamda aylık kirası 4.000 TL olan bir kiracı için: 

Kira bedeli: 4.000 TL

Kira artış oranı: Yüzde 25

Yapılacak zam tutarı: 1.000 TL

Zamlı Şubat 2023 kira tutarı: 5.000 TL

 TÜİK TEFE TÜFE NİSAN 2023 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Konutlarda kira artış oranı için sınırlama Temmuz ayına kadar uygulanırken işyeri için kira serbestisi uygulanmıyor. İşyeri kira artış oranı için dükkan, depo, ofis ve büro gibi taşınmazlar için ise resmi kira artışı zam oranı TÜİK tarafından açıklanacak olan Nisan ayı enflasyonu verisini 3 Nisan 2023 Pazartesi günü açıklanacak. Enflasyon verilerinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması resmi işyeri kira artış oranı olarak uygulanmaya devam edilecek.