Evergrande krizi büyüyor! İstifa depremi ile yönetim krizi yaşandı

Çin'de büyük bir emlak krizi yaşanmasına neden olan Evergrande şirketinde bu seferde yönetimde istifa krizi yaşandı.
Evergrande krizi büyüyor! İstifa depremi ile yönetim krizi yaşandı

Dünyanın en büyük emlak şirketleri arasında yer alan Çinli Evergrande şirketinde sular bir türlü durulmuyor. İlk olarak borç ödemede temerrüde düşerek alarm zillerinin çalmasına neden olan şirket bu seferde istifa depremi ile sarsıldı. 

Lehman Brothers krizi benzeri bir kriz riski barındırması nedeniyle küresel piyasalarda yakından takip edilen ve rekor borçluluk oranı nedeniyle Çin ekonomisi içinde büyük risk olarak görülen şirkette üst düzey yönetimde sorunlar yaşanıyor. 

ÇİN'Lİ EVERGRANDE KRİZİNDE SON DURUM NE?

Çin'in en büyük emlak şirketlerinden biri olan Evergrande şirketinden Cuma günü yapılan resmi açıklama ile Evergrande şirketinin CEO'su ve finans başkanının istifa ettiği duyuruldu. Yapılan açıklamada halka açık olarak listelenen birimi tarafından güvence altına alınan kredilerin gruba yönlendirilmesinde rol oynadıklarını tespit eden bir ön soruşturmanın ardından şirket CEO'sunun istifa ettiği duyuruldu. 

Çin basınında büyük yankı uyandıran istifa haberi basında geniş yer buldu. Evergrende CEO'su Xia Haijun'un, Baş Finans Sorumlusu Pan Darong ile taahhütlerin düzenlenmesi konusunda payının olması iddiası ile gruptan resmi olarak istifa ettii açıklandı.

İstifanın ardından CEO koltuğunda hali hazırda şirketin genel müdürü olan Siu Shawn, yeni CEO olarak atandı. Evergrande tarafından yapılan resmi açıklama ile Başkan Yardımcısı Qian Cheng'in CFO olarak atandığını duyuruldu. Evergrande şirketi devam eden çok sayıda projesi olması ve borçluluk oranının çok yüksek olması nedeni ile Çin ekonomisini de tehdit ediyor.