Evi boyatan kiracı masrafı kiradan düşebilir mi?

kiracılar ile ev sahipleri arasında masrafların kiradan düşülmesi konusu anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Kiralama süresi içerisinde bir kiracı evi boyatıp masrafını kiradan düşebilir mi? Ev sahibi boya masrafını karşılamak zorunda mı?
Evi boyatan kiracı masrafı kiradan düşebilir mi?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar sürekli en önemli gündemler arasında yer alıyor. bazı genel konularda taraflar haklarını biliyorlar. Ancak bazı özel durumlarda ise işin içinden çıkılamıyor. Her iki taraf da karşı tarafından fedakarlık yapmasını bekliyor. Bu süreç mahkeme aşamasına kadar gidiyor. Bu konulardan birisi de kiralama süresi içerisinde yapılacak olan boyanın masrafının kime ait olacağıdır.

BOYA MASRAFI EV SAHİBİNİN AMA!

Kiralık bir evde boya masrafı genellikle ev sahibine aittir. Ancak bunun bazı koşulları bulunmaktadır. Kiracı kafasına göre boya yapıp bunu ev sahibine yükleyemez. Öncelikle evin boyaya ihtiyacı olup olmadığına dair anlaşmaya varılmalıdır. Eğer evin boya ihtiyacı varsa ve bu boyadaki yıpranmada kiracının herhangi bir müdahalesi yoksa o zaman boya masrafı ev sahibine ait olur. Lakin kiracı evi hor kullanmış, boyaya zarar vermiş, yıpranmasını hızlandırmışsa o zaman ev sahibinin herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır. 

EV SAHİBİ İLE GÖRÜŞÜLMELİ!

Bir ev kiralama süresi içerisinde boyanacaksa ev sahibi ile görüşmek çıkabilecek sorunu en baştan çözmekle sonuçlanır. Evin boyaya ihtiyacı olduğuna ev sahibi de hak verip boyanmasına izin verecektir. Boyaya ihtiyaç olduğu halde evin boya masrafına karışmak istemeyen ev sahipleri hakkında da kiracıları koruyan uygulamalar bulunmaktadır. Ev sahibi boya masrafından kaçınırsa kiracının yeni hakları doğacaktır. 

Ev sahipleri kiralama süresinde içerisinde yaşanılabilir bir ev sunmakla yükümlüdür. Evde bir eksiklik, arıza, eskime gibi bir durum varsa ve bunda kiracının suçu yoksa ev sahibi bunları gidermek zorundadır. Hatta bunlar yapılmadığı durumlarda kiracının kiradan indirim talep etme hakkı vardır. Bir adım ötesi ise kiracı lehine kira sözleşmesini feshetme hakkıdır.