EYT'lilere bir hak daha! Muaf olacaklar, ödeme yapmayacaklar!

EYT ile emekli olan vatandaşlara bir imkan daha sağlandığı bildirildi. EYT yasasından yararlanarak emekli olan bazı vatandaşlar emlak vergisinden de muaf olacaklar. EYT’li emeklilerin emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak?
EYT'lilere bir hak daha! Muaf olacaklar, ödeme yapmayacaklar!

EYT yasası çok sayıda sigortalıya emeklilik kapısını araladı. Bu kapsamda da yaklaşık 1,7 milyon kişi emekli olmak için SGK’ya başvuru yaptılar. Yapılan başvuruların ardından işlemleri tamamlanan EYT’liler emekli edilip emekli maaşına bağlanıyorlar. EYT’liler emekli olarak yeni imkanlara da kavuşuyorlar. Bu imkanlardan birisi de emlak vergisi muafiyeti oluyor.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR?

Emlak Vergisi Kanunu’na göre, hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret bulunanların, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için indirimli emlak vergisi oranı uygulanıyor. Yürürlükteki Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, indirimli vergi oranı sıfır. İndirimli vergi uygulaması kamuoyunda emlak vergisi muafiyeti olarak biliniyor.

EYT’LİLERE YENİ HAK!

EYT’liler de emekli olmaya başladıkları için emeklilere sağlanan haklardan faydalanma imkanı bulacaklar. Emlak vergisi muafiyeti şartlarını karşılayan EYT’lilere de bu imkan verilecek. EYT’liler eğer brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahipseler ve emekli maaşlarının dışında düzenli bir gelirleri yoksa emlak vergisi ödemek zorunda kalmayacaklar.

NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

EYT’liler emlak vergisi muafiyetinden hemen yararlanma imkanı bulamayacaklar. Emlak vergisi hesaplaması bu yıl için yapılıp tahakkuk ettirildi. Hatta 2023 emlak vergisi ilk taksit ödemeleri başlarken son ödeme tarihi de 31 Mayıs olacak. EYT’liler uygulama gereği emekli oldukları yılı takip eden yıldan itibaren başlamak üzere emlak vergisi ödemeyecekler. 2024 yılında EYT ile bir kişi emekli olduğunda emlak vergisi muafiyetini 2025 yılında elde edebilecek.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN EYT’LİLER YARARLANABİLİR Mİ?

EYT ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam edilmesi devlet tarafından destekleniyor. Çok sayıda EYT’li de emeklilik işlemlerini yaptıktan sonra işlerine geri döndüler. Bu kişilerin emlak vergisi muafiyeti haklarını kullanmaları biraz zor görünüyor. Çalıştıkları için ekstradan bir ikinci maaşları olacak ve EYT’liler yan gelir sahibi sayılacaklar. Eğer bu gelirleri 2023 yılında 150 Bin TL’yi aşarsa emlak vergisi muafiyeti kullanılamayacak. Bu tutarın altında geliri olan EYT’liler çalışmaya devam etseler de emlak vergisi muafiyeti hakkı elde edebilecekler.