EYT'lilere muafiyet kararı! Bu şartlarla emlak vergisi ödemeyecekler!

EYT ile emekli olanlar ve olacaklar hakkında emlak vergisi detayı ortaya çıktı. EYT’liler için emlak vergisi muafiyeti devreye giriyor. EYT’li emekliler emlak vergisi ödeyecekler mi?
EYT'lilere muafiyet kararı! Bu şartlarla emlak vergisi ödemeyecekler!

EYT ile emekli olan vatandaşlara çok sayıda imkan sağlanıyor. Bu konuda bazı detaylar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. EYT’liler emekli olduktan sonra çalışmayı tercih ederlerse ve eski işlerine geri dönerlerse normalin üzerinde bir maaş alacaklar. İlgili kanun gereği EYT’liler emekli olmak için ayrıldıkları işlere 30 gün içerisinde dönerlerse Sosyal Güvenlik Prim Desteği alacaklar. Bu şekilde EYT’linin brüt maaşından daha az kesinti olacak. Böylece asgari ücrertle çalışan bir EYT’li’nin maaşı normal çalışanlardan 638 TL fazla ödenecek.

EYT’LİLERE EMLAK VERGİSİ AVANTAJI

EYT’lilere sağlanan bir imkan da emlak vergisi konusunda oldu. Buna göre bazı koşullarla EYT’liler emekli olduktan sonra emlak vergisi muafiyeti hakkı elde edebilecekler. Bunun için de bazı şartlar bulunuyor. Öncelikle emeklilerin tek konutları varsa başka bir de gelirleri yoksa bu konutlar için emlak vergisinden muaf tutuluyorlar. Bu tek konutun brüt 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. Bu durumda EYT’li emekliler emlak vergisi ödemekten de kurtulabilecekler.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAMAK GEREKİYOR

EYT’li emekliler emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için emekli olduktan sonra çalışmaları gerekiyor. Çalışmaya devam eder ve çalıştıkları işten dolayı emekli maaşının yanında bir gelir elde edilirse o zaman emlak vergisi muafiyetinin dışına çıkılıyor. Ayrıca 2023 yılında emekli olan EYT’liler 2023 yılının emlak vergisini ödeyecekler. Emekli olunan yıldan itibaren değil takip eden yıldan itibaren emlak vergisi muafiyeti kullanılabiliyor.

YILLIK GELİRE DİKKAT!

2022 yılında elde edilen faiz, repo vb. geliri (menkul sermaye iradı) tutarı 70 bin lirayı aşmışsa, 2023 yılının emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor, muafiyetten yararlanılamıyor. 2023 yılında elde edilecek faiz, repo vb. gelir (menkul sermaye iradı) tutarı 150 bin lirayı aşmışsa, 2024 yılının emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor, muafiyetten yararlanılamıyor. Bu tutarların altında faiz geliri elde eden emekliler (diğer şartları da taşıdıklarında) sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanılabiliyor.

EYT’lilere yönelik sağlanan bu özel imkanlardan vatandaşlar yararlanmaya başlayacaklar. Emlak vergisi muafiyeti için ise 2024 yılı beklenecek. Koşulları uyan vatandaşlar evler için emlak vergisi külfetine katlanmak zorunda kalmayacak.