Finans kuruluşları ve şirketler İstanbul'dan Ankara'ya taşınıyor!

Türkiye’nin önemli finans kuruluşları ile büyük şirketlerin İstanbul’da bulunan yönetim merkezlerini Ankara’ya taşımak için hazırlık yaptıkları bildirildi. Deprem riskine karşı böyle bir karar alındığı belirtildi.
Finans kuruluşları ve şirketler İstanbul'dan Ankara'ya taşınıyor!

Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük deprem felaketi Türkiye’de çok köklü değişiklikleri de beraberinde getirdi. Yıkımın çok büyük olması özellikle İstanbul’u tartışılır hale getirdi. Türkiye’nin en büyük finans kuruluşları ile büyük şirketlerin yönetim merkezleri İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’da olası bir deprem felaketi sırasında tedbirsiz yakalanmak istemeyen şirketler yönetim merkezlerini Ankara’ya taşıyarak bir tedbir alma yolunu tercih etmeye başladılar.

BÜYÜK BİR FİNANS KURULUŞU ANKARA'YA TAŞINMAK İÇİN GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Habertürk yazarlarından Bülent Aydemir kaleme aldığı yazısında finans kuruluşlarının ve şirketlerin Ankara’ya taşınma meselesini değerlendirdi. Büyük bir finans kuruluşunun Ankara’da Eskişehir yolu üzerindeki iş kulelerinden birisini kiralamak için görüşmelere başladığını bildiren Bülent Aydemir yazısında, “Önemli finans kuruluşları ve büyük şirketler İstanbul’da bulunan yönetim merkezlerini Ankara’ya taşımak için hazırlıklara başladı. Bu yaklaşımın devam edeceğini düşünüyorum. Son günlerde uluslararası bir bankanın genel müdürlüğünü Ankara’ya taşımak üzere bina arayışlarına başladığı konuşuluyor. Bu banka, bakanlıkların bulunduğu Eskişehir Yolu üzerindeki iş kulelerinden birini kiralamak için görüşmelere de başlamış” bilgisini paylaştı.

MERKEZ BANKASI VE KAMU BANKALARI DA TAŞINMALI

Merkez Bankası ve kamu bankalarının da merkezlerini Ankara’ya taşımalarının isabetli olacağına vurgu yapan Bülent Aydemir yazısında, “Sadece özel şirketlerin genel müdürlükleri değil, aynı zamanda kamu bankaları, Merkez Bankası ve BDDK gibi kurumların da Ankara’ya döndürülmeleri yerinde bir karar olacaktır. AK Parti hükümetleri döneminde İstanbul Finans Merkezi Projesi adı altında Merkez Bankası, kamu bankalarının yönetim binaları, Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki kurumların yönetim merkezleri İstanbul’a taşınmıştı. Şimdi deprem riskine karşı bunların Ankara’ya taşınması doğru bir karar olacaktır.” önerisinde bulundu.

Ankara ve İstanbul hakkındaki düşüncelerini ifade eden Bülent Aydemir, “Ankara hem başkent olması, hem yönetim merkezi olması hem İstanbul’a ve diğer ticari liman kentlerine yakın olması nedeniyle tercih edilebilir. Deprem öncesi tedbirler kadar, afet sonrasına hazırlığın ne kadar önemli olduğunu Kahramanmaraş-Hatay depremi bize acı tecrübelerle gösterdi. İstanbul, Türkiye’nin kalbidir; Allah korusun İstanbul’u vuracak bir deprem bütün Türkiye’nin kalp krizi geçirmesine yol açar. Bu krizi önlemek için gerekli tedbirlerin şimdiden planlanması ve gereken atımların atılması gerekir. Ankara’ya dönüş başladı.” dedi.

İstanbul’un deprem riski içerisinde olması olası bir depremin ardından Türkiye’nin karşılaşacağı yıkımı düşündürmeye neden oluyor. Uzmanlar beklenen depremin olması halinde Kahramanmaraş depreminden dahi kötü bir tablo ile karşılaşılmasından endişe ediyorlar. Bunun için de iş dünyası alabilecekleri öncelikli tedbirlerini devreye sokup Ankara formülünü uygulamaya başladılar.