Fiyatlar ve Uyuşmazlıklar Arttı: Kira Sözleşmesine İmza Atarken Dikkat!

Kira zamları nedeniyle ve sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar artarak devam ediyor. Uzmanlar, kira sözleşmesi imzalarken sorun yaşamamak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.
Fiyatlar ve Uyuşmazlıklar Arttı: Kira Sözleşmesine İmza Atarken Dikkat!

Kira artış oranına sınırlama getirilmesinin ardından ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarının sayısı arttı. Gayrimenkul hukuk uzmanları, ev sahipleri ile kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında uyarıda bulundu. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, zamlar nedeniyle kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarının arttığına dikkat çekti. Sulh hukuk ve icra mahkemeleri kiracı ev sahibi davaları ile doldu. Özellikle eski kiracılar ev sahipleri ile sorun yaşamaya başladı.

TAHLİYE TAAHHÜDÜNE DİKKAT!

Kiraz, ev sahiplerinin kiracılarını istedikleri zaman çıkarabilmek için boş ya da tarihli tahliye taahhüdü istediğine dikkat çekerek , "Ayrıca su, elektrik ve doğal faturasını kiracı üzerine yapmıyorlar. Ev sahibi sözleşme yapmadan 'Burada oturabilirsin, al anahtarını. Ancak faturalar benim üzerime olacak. Fatura geldikçe size ibraz ederim' diyor. Kiracı kabul ederse, fırsatçı ev sahibi istediği an su, elektrik ve doğal gazı kapattırıyor" ifadelerini kullandı.

Fiyatlar ve Uyuşmazlıklar Arttı: Kira Sözleşmesine İmza Atarken Dikkat!

KİRACI ABONELİKLERİ ÜZERİNE ALAMIYOR

Kiracıların DASK poliçesi ya da sözleşme olmadığından abonelikleri üzerine alamadığını söyleyen Kiraz, bu durumlarda kiracıların hak talep edemediğini, hukuki yollara başvuru yapabilmek için mal sahibine ödenen kiranın beyan edilmesi, kiracının oturduğu evi ikametgah olarak kullandığını bildirmesi gerektiğini bunlar olmayınca da hukuki yaptırım uygulanamadığını söyledi.

KİRACININ SORUMLULUKLARI NELER?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, hangi sorumlulukların ev sahibine hangi sorumlulukların kiracıya ait olduğuna da değinerek "Mesela asansörün değiştirilmesi mülk sahibinin, bakım ücreti kiracının; kombi değiştirilmesi mülk sahibinin, bakımı kiracının sorumluluğundadır. Binanın boyanması ve güçlendirilmesi mal sahibine aitken, bahçe ve çevre bakımı ücretlerini kiracının ödemesi gerekiyor. Apartman görevlisinin maaşı kiracıya, kıdem tazminatı mal sahibine aittir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz" açıklamasında bulundu.

Fiyatlar ve Uyuşmazlıklar Arttı: Kira Sözleşmesine İmza Atarken Dikkat!

Kiracıların kira tespit davalarına maruz kalmadan yasal artış uygulamaya devam ederek 5 yıl boyunca evde oturmaya devam edebileceklerini söyleyen Kiraz, 1+10 yıl boyunca da doğrudan tahliye tehdidiyle karşılaşılmayacağını, kiracının kirasını zamanında ödemesi ve yasal artışı doğru şekilde yapması gerektiğinin önemli olduğunu vurguladı.