Gayrimenkullerini bir çocuğuna devreden baba hakkında diğer çocuklar ne yapabilir?

Miras paylaşımlarında zaman zaman bazı adaletsizlikler yaşanabilmektedir. Bu durumda bazı ailelerde bir çocuk kayırılırken diğer çocuklar haksızlığa uğrayabiliyorlar. Bu durumda olan çocuklar ne yapabilirler, haklarını alabilirler mi?
Gayrimenkullerini bir çocuğuna devreden baba hakkında diğer çocuklar ne yapabilir?

Miras ile gayrimenkul devri en çok araştırma yapılan konular arasında bulunuyor. Bir baba sahip olduğu mallar üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunma hakkı vardır. Mülkiyet hakkı ile korunan bu hak ile beraber kişiler sahip oldukları gayrimenkulleri çocuklarının arasında birisine devredebiliyorlar. Görünüşte bu durumda yasal olarak bir yanlışlık yok. Ancak bu durum diğer çocuklar için net bir haksızlık olabiliyor. Bunun için de yasalar diğer çocukları da koruyabiliyor. 

MİRASTAN MAL KAÇIRMA SUÇTUR!

Mirastan mal kaçırma yasalarla suç olarak tanımlanmıştır. Ancak bu durumun cezai yaptırımı sadece tapu devirlerinin bozulmasıdır. Öncelikle bir baba sağlığında tüm mallarını çocuklarından birisine devredebiliyor. Bu durumda da diğer çocukların babaları hayattayken yapacakları bir şey yoktur. Babalarının vefatı ile mirasçı sıfatı ile bu hak doğmaktadır. Yasal mirasçı olarak mirastan mal kaçırma davası açılabiliyor. Bu dava görülürken mahkeme bazı detaylara dikkat ederek karar almaktadır. 

Mirastan mal kaçırma davası açılmışsa öncelikle çocukların babalarının mallarında olan saklı paylarına bakılıyor. Bu saklı paylar devlet güvencesindedir ve müdahale edilirse tapu devri yapılmış olsa bile tapu tescil işlemi iptal edilir. Babanın tüm mal varlığının yarısı çocukların saklı payıdır. Diğer yarısını baba istediği gibi istediği kişiye bırakabilir. Buna müdahale edilmeden yapılan tapu devirleri bozulamayacaktır. 

Mirastan mal kaçırırken yapılan bir uygulamada o malların önce bir başka üçüncü kişiye satılıp sonradan çocuğun üzerine geçirilmesidir. Burada bu satışın gerçek satış olup olmadığına bakılır. Bunun için de para alışverişine bakılarak mahkeme parayı takip eder. Gerçek satış olduğuna kanaat edilirse tapu bozulmaz ama bunun mal kaçırmaya yönelik bir işlem olması durumunda tapu iptal edilerek miras paylaşımı yeniden yapılır.