Hangi binalarda depreme karşı güçlendirme yapılmalıdır?

Deprem felaketinin ardından bina güçlendirme ile alakalı detaylar daha çok araştırılmaya başlandı. Bina güçlendirme neden ve nasıl yapılır? Güçlendirilen binalar depreme karşı dayanıklı olurlar mı?
Hangi binalarda depreme karşı güçlendirme yapılmalıdır?

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından insan binalarının olası bir deprem karşısında durumunu merak etmeye ve daha iyi bir hale getirmenin yollarını araştırmaya başladılar. Mevcut binaları depreme karşı dayanıklı hale getirebilmenin iki yolu vardır. Ya tamamen yıkılıp kentsel dönüşümle yenilenmelidir ya da bina güçlendirme uygulaması yapılmalıdır. Hangi yolun tercih edilmesi konusunda uzman görüşü alınmalıdır. Binanın projesi incelenerek binadan beton numunesi alınır ve inceleme yapılır.

Yapılan incelemede binanın depreme karşı nasıl bir pozisyonda olduğu tespit edilebilir. Ancak bu işlem tamamen uzman görüşü ile yapılır. Ardından o uzman o binanın güçlendirilmesi konusunda bir proje ortaya koyacaktır. Uzman görüşü alınmadan yapılacak herhangi bir işlem felaketle sonuçlanabilir.

GÜÇLENDİRME NASIL YAPILIR?

Bina güçlendirmesi için incelemeyi yapan uzmanların belirlediği işlemler yine uzman denetiminde yapılır. Gerçekleştirilecek olan tadilatla binanın taşıyıcı sistemleri desteklenir. Kullanılmış olan malzeme sorunluysa o malzemenin kalitesinin artırılmasına dair işlemler uygulanır. Yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılan işlemlerle binalar depreme karşı dayanıklı hale gelebilirler.

HANGİ BİNALAR GÜÇLENDİRİLMELİ?

Güçlendirme işlemi yapılabilecek olan binalar merak edilmektedir. Projesi olmadan inşa edilen binalar, düzensiz planı olan binalar, güçlü malzemeye sahip olmayan binalar, kısa kolonları olan binalar, ekleme yapılarak taşıyıcı sisteminin yükünün artırıldığı binalar, deprem yönetmeliğine uygun olmayan malzemelerle yapılan binalar, zemin etüdü önemsenmeden inşa edilen binalar, kolon ve kirişleri kesilerek zarar verilmiş binalar kesinlikle güçlendirilmelidir.