Hocaların hocası ekonomi profesörü Esfender Korkmaz açıkladı! Konut alınır mı TOKİ projesinden ev almalı mı?

Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli ekonomi profesörleri arasında yer alan ve hocaların hocası olarak tanımlanan Esfender Korkmaz, konut almanın zamanı mı sorusunu yanıtladı.
Hocaların hocası ekonomi profesörü Esfender Korkmaz açıkladı! Konut alınır mı TOKİ projesinden ev almalı mı?

İnşaat malzemelerinde yaşanan zamlar tüm hızı ile devam ederken konut fiyatları da zamlardan nasibini almıştı. Yükselen konut fiyatları nedeniyle dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmaları zorlaşırken hükümet tarafından TOKİ 250 bin sosyal konut projesi devreye sokulmuştu. 

Bir yandan ev sahibi olma hayali kuran vatandaşlar bir yandan da fiyatların aşırı yükselişi nedeniyle zarar edip etmeyeceklerinin yanıtını aramaya başlamıştı. Özellikle de TOKİ'nin satışa sunmuş olduğu ve tüm zamanların en büyük konut seferberliği olarak lanse edilen kampanya toplumda büyük yankı uyandırmıştı. 

BU ZAMANDA KONUT ALINIR MI, EV ALMAK MANTIKLI MI?

Esfender Korkmaz kaleme aldığı köşe yazısında;

"-TÜFE endeksi ; 323,1

-TCMB Konut fiyat endeksi ; 507,6

– Gram altın fiyat endeksi ; 686,7

-Dolar/TL endeksi ; 480,1 oldu.

2017'den 2022 Temmuz ayına kadar geçen beş sene 1 ayda; enflasyon 3 kattan biraz fazla artarken, konut fiyatları 5 kat artmış "diyerek konut fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını dile getirdi. Yaşanan gelişmelerin ardından artık yalıtım için konut almanın rasyonel görünmediğini dile getirdi. 

TOKİ PROJESİNDEN EV ALMAK MANTIKLI MI?

TOKİ'nin kont projesini de değerlendiren Korkmaz "Sosyal konut için ödenecek taksitler, ocak ve temmuzda memur maaş zammına göre yılda iki kez artırılacaksa, konut alacaklar için ayrı bir risk oluşuyor. Çünkü Maaşlara her zaman enflasyon kadar düzeltme yapılmıyor. Bazen refah payı olarak büyüme oranı kadar da ilave artış sağlanıyor. Bu durumda TOKİ’ den konut almak enflasyon üstünde ilave yük getirir" diyerek enflasyonda yükseliş yaşanan bir ortamda sabit faizli konut kredisi çekerek ev almanın daha mantıklı olacağını dile getirdi.