İnşaat demirini ikili dolar kuru vurdu! İstanbul, Ankara, İzmir fiyat listeleri!

İnşaat demiri piyasasında fiyatlarda hızlı değişimler devam ediyor. Küresel piyasalarda demir cevherinin fiyatı hızla düşerken Türkiye’de de iç piyasada inşaat demiri fiyatları geriledi. İnşaat demiri fiyatlarında son durum ne, ton başı kaç TL isteniyor?
İnşaat demirini ikili dolar kuru vurdu! İstanbul, Ankara, İzmir fiyat listeleri!

Türkiye’de inşaat maliyetleri değerlendirildiğinde bazı temel yapı malzemeleri önemli bir tutarı kapsıyorlar. Bu inşaat yapı malzemelerinin başında da inşaat demiri geliyor. İnşaat demiri yapılacak olan her betonarme yapıda kullanılıyor. Kullanım alanının yoğunluğu ve miktarının fazla olmasından dolayı da fiyat gelişmeleri toplam maliyetleri etkileyerek konut fiyatlarında dahi belirleyici oluyor. İnşaat demiri piyasasındaki son gelişmelerin bu açıdan sektörel olarak çok büyük bir önemi bulunuyor.

İNŞAAT DEMİRİ PİYASASININ SON VERİ AKIŞI!

İnşaat demiri piyasasında fiyatlamalar demir cevheri üzerinden yapılıyor. Demir cevherinin fiyatlamasında ise kontrol tamamen Çin’in elinde bulunuyor. Çin iki açıdan demir fiyatlarında belirleyici oluyor. Çin hem üretici tarafında hem de tüketici tarafında dünyanın ilk sırasında yer alan ülke olarak dikkat çekiyor. Bundan dolayı Çin’de emlak sektöründeki gelişmeler demir fiyatlarını etkileyebiliyor.

Çin etkisi ile son günlerde küresel piyasalarda demir cevheri fiyatlarında gerilemeler oluyor. Bundan dolayı Türkiye’de iç piyasada inşaat demiri fiyatlarında da düşüş eğilimi dikkat çekmeye başladı. Ancak Türkiye’de piyasanın dezavantajı ise dolar kurunun yükselişe geçmeye başlaması oldu. Üstelik dolar temininde yaşanan sıkıntı ve ikili dolar kuru meselesi yüzünden demir fiyatlarındaki düşüşlerden sonra olması gereken inşaat demiri fiyat düşüşleri tam olarak piyasaya yansıtılamıyor.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARI NE KADAR OLDU?

İnşaat demiri fiyatlarının ne kadar olduğu araştırılınca güncel fiyatların il il değiştiği görülüyor. Kalın inşaat demirinin ton fiyatı Ankara’da 15.500 TL, İstanbul’da 15.750 TL ve İzmir’de 15.300 TL olarak uygulanıyor. İnce inşaat demirinin ton fiyatının ise Ankara’da 16.000 TL, İstanbul’da 16.200 TL ve İzmir’de 15.700 TL olduğu bildirildi.