Kaçak kat yapmanın cezası nedir?

Yapılara ruhsatta olmayan şekilde kaçak kat yapmanın cezası nedir? Kaçak kat yapanlar için kanunda verilmesi muhtemel cezalar merak ediliyor. Kaçak kat çıkanlara hangi yaptırımlar uygulanıyor.
Kaçak kat yapmanın cezası nedir?

Deprem felaketinin yaşanmasının ardından insanlar yapılarda nizama çok daha fazla özen göstermeye başladılar. Kaçak katlar için ise uygulanan cezalar araştırılmaya başlandı. Binalarında kaçak kat bulunan vatandaşlar bu kaçak katların mesullerine hangi cezaların verilebileceğini öğrenmek istiyorlar. Kaçak kat için işlemler nasıl yapılmaktadır?

KAÇAK KAT NEDİR?

Bir bina yapılmaya başlanmadan önce inşaat projesi hazırlanmaktadır. İnşaat yapım izni alınabilmesi için bu projenin ilgili belediyenin imar bölümü tarafından onaylanması gerekiyor. Bu onayın ardından başlayan inşaat yapım sürecinde ise projeye harfiyen uymak gerekiyor. Projeye aykırı olarak eklenen her kat kaçak kat olmaktadır. Bu kaçak katlar inşaatın yapımında da çıkılabildiği gibi sonradan da eklenebilir. Yapılan bu kaçak katlar binanın ana taşıyıcı sistemlerine kaldırabileceğinden fazla yük yüklediği için oldukça risklidir. Olası bir depreme dahi gerek kalmadan kaçak kat nedeniyle binalar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler.

KAÇAK KAT NASIL TESPİT EDİLİR?

Kaçak katın tespit edilebilmesi esasında pek de kolay değildir. Bir binanın projesine bakılmadan kaçak kat tespiti yapılamıyor. Ancak binalara sonradan eklenen kaçak katlar ihbarlarla tespit edilebiliyor. Ayrıca belediyeler denetim yaparak kaçak kat tespitinde bulunabiliyorlar. Belediyeler kayıtlarındaki proje ile binanın mevcut durumunu karşılaştırarak kaçak kat tespiti yapma imkanına sahipler.

KAÇAK KAT CEZASI NEDİR?

Kaçak kat ile alakalı olarak yapılan uygulama esasında direkt olarak ceza gerektirmiyor. Bir yapıda kaçak kat varsa ruhsata aykırılığın giderilmesi için sorumlusuna 30 gün süre veriliyor. Bu 30 günlük sürede kaçak bölüm ortadan kaldırılırsa herhangi bir ceza uygulanmıyor. 30 günlük süre geçtikten sonra kaçak kat ortadan kaldırılmamışsa o zaman imar kanununda yazılı olan cezalar uygulanmaya başlanıyor. Kaçak kat yapılan binanın sorumlularına bu kanun ile idari para cezaları verilmektedir. Oldukça caydırıcı olmayan bu ceza kaçak kat yapılmasını engellemeyi de sağladığı söylenemez.