Kanal İstanbul projesinin maliyeti değişti! Yeni rakamı Ulaştırma Bakanı açıkladı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu merakla beklenen Kanal İstanbul projesi ile alakalı olarak açıklamalarda bulundu. Kanal İstanbul projesi için ne kadar yeni maliyet açıklandı?
Kanal İstanbul projesinin maliyeti değişti! Yeni rakamı Ulaştırma Bakanı açıkladı!

Türkiye’nin en önemli projesi olarak gösterilen Kanal İstanbul projesi ile alakalı olarak yeni gelişmeleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu açıkladı. Sabah Gazetesi’nden Dilek Güngör’e konuşan Bakan Adil Karaismailoğlu Kanal İstanbul projesinin maliyetinin arttığını söyledi.

KANAL İSTANBUL'DAN DÖNÜŞ YOK

Kanal İstanbul projesine başladıklarını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Sazlıdere Köprüsü’nün yapımına başlayarak Kanal İstanbul projesine start vermiştik. Ayrıca yollar ve tren hatları da yapılıyor. Dünyanın en önemli projelerinden birisini yapıyoruz. Çok uzun soluklu bir iş olacak. İmar planları yapıldı. Bu projeden dönüş yok. İstanbul’a bu çok önemli projeyi kazandıracağız.” dedi.

MALİYET DEĞİŞTİ!

Kanal İstanbul projesinin maliyetine değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul projesi için başla 15 milyar dolar olarak bir maliyet hesaplaması yapmıştık. Ancak bu maliyet şu anda biraz daha yükseldi. Bu projenin maliyeti 20 milyar doları bulacak. Kanal İstanbul’u genel bütçeye yük olmayacak şekilde yapmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul’un gereklilik olduğunu savunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Şu anda dünya ticaret hacmi 12 milyar tonu buldu. 2030’da bu rakam 25 milyar tona çıkacak. Bu yüklerin yüzde 90’ı deniz yoluyla taşınıyor. Şu anda Boğaz’dan yılda 40 bin gemi geçiyor. Bu gemi sayısı 60-70 bine çıkarsa ne yapacaksınız? Boğaz’dan geçişler imkansız hale gelecek. Marmara Denizi o zaman gemi havuzuna döner.” şeklinde konuştu.

LOJİSTİK LİMAN YAPILACAK

Proje ile bağlantılı olarak bir de lojistik liman yapılacağını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Aratacak olan gemi trafiği için alternatif brr su yolu bulmak zorundasınız. Bugün olmazsa yarın bunu mecburen yapacaksınız. Bu projeye karşı çıkanlar dahi bir süre sonra haklı olduğumuzu anlayacaklar. Bugün Ambarlı Limanı artık yoğunluğu kaldıramayacak hale geldi. Kanal İstanbul’un doğu kısmında, İstanbul Havalimanı’nın kuzeyinde bir de lojistik liman yapacağız. Biz dünya vizyonundan bahsediyoruz.” dedi.

BALIK FESTİVALİ PLANI

İstanbul Boğazı’nın daha kullanışlı bir hale geleceğini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gemi trafiğini azalttığımız zaman İstanbul Boğazı’nda çeşitli organizasyonları yapma imkanımız doğacak. Yüzme, yelken yarışı gibi organizasyon taleplerine bugün olumlu yanıt veremiyoruz. Balıkıçılar ile konuştum Ekim ayının ortasında Boğaz’dan balık sürüsü geçiyormuş ve balık tutmak istiyorlar. Ancak gemi trafiği nedeniyle bunu yapamıyorlar. Bunların planlamasını Kanal İstanbul hayata geçtiğinde yapabileceğiz. Hatta Ekim ayının ortasında balıkların göç ettiği gün gemi trafiğini kapatarak Balık Festivali yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.