Kentsel dönüşüm düğümünü çözecek formül bulundu erişilebilir kiralık konut modeli gündemde!

Düzce'de yaşanan 5.9 şiddetindeki depremin ardından bir kere daha kentsel dönüşüm projelerinin önemi gündeme taşındı.
Kentsel dönüşüm düğümünü çözecek formül bulundu erişilebilir kiralık konut modeli gündemde!

İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde son derece büyük bir deprem riski yaşanırken Düzce'de yaşanan depremin ardından gözler bir kere daha kentsel dönüşüme çevrilmişti. Yaşanan gelişmeleri değerlendiren GYDODER Başkanı Mehmet Kalyoncu yürütülen çalışmalı hızlandıracak formülü verdi. 

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu yaptığı açıklamasında "Bu model uygulanabildiği takdirde kentsel dönüşüm için de insanlara bir alternatif sunacağını düşünüyoruz. Rezerv, konut, geçici konutlar ve alternatifleri ne kadar elimizde oluşturursak kentsel dönüşüm o kadar hızlanır" diyerek kentsel dönüşümü hızlandırmak için kiralık konut stokunun önemine değindi. 

KİRALIK KONUT STOKU ARTTIRILARAK KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANIR MI?

Mehmet Kalyoncu yaptığı açıklamasında “Özel sektörün kentsel dönüşüm sürecini, piyasa dinamiklerince ve ticari motivasyonla ele alması konuyu ticari zemine kaydırdı. Bu nedenle ticari beklentilerde birinci önceliğin özel sektör, geliştirici ya da mülkiyet sahibi tarafında olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Regülasyonlarla, devletin koyduğu kurallarla ve bu kurallara katılmanın bir zorunluluk olduğu noktada sistem işler.

Binaların kentsel dönüşüm sürecine girmesi için bir yandan da insanlara seçenek üretmek gerekir. İstanbul'un geleceğini ve büyümesini tartışıp bunu iyi planlayıp, yeni seçenekler ürettiğimiz takdirde kentsel dönüşüm de hızlanacaktır” diyerek seçenek sunuldukça insanların da kentsel dönüşüme yöneleceklerini dile getirdi. Arsa maliyetinin de kentsel dönüşüme büyük bir engel teşkil ettiğini belirten Kalyoncu geliştirdikleri GYODER modelinin sorunu çözmek konusunda aranılan formül olabileceğini söyledi.