Kiracılı ev satılırsa ne olur, kiracının hakları nelerdir?

İçerisinde kiracı bulunan bir evin satılması durumunda neler olabileceği merak ediliyor. Böyle bir durumda kiracının hakları nelerdir? Kiraya bu yolla zam yapılabilir mi? Kiracı bu yöntemle evden çıkarılabilir mi?
Kiracılı ev satılırsa ne olur, kiracının hakları nelerdir?

İçerisinde kiracı bulunan bir evin satılması durumunda hangi gelişmelerin yaşanabilecekleri merak ediliyor. Ev sahipleri son dönemlerde evlerini eşe dosta satarak kiracıları evden çıkarıp daha yüksek bedelle evleri kiraya verme yolunu tercih ediyorlar. Peki evin satılması durumunda kiracının durumu nedir? Gerçekten ev satılırsa kiracı için kiracılık şartları değişir mi? 

EV SATILIRSA KİRACI NASIL ETKİLENİR?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki ilişki artık büyük bir çoğunlukla yazılı kira sözleşmeleri ile kurulmaktadır. Kira sözleşmesi sözlü olarak da olabilir ama bu tercih edilen bir yöntemden çıkmıştır. Kira sözleşmesi olan bir kiracının yaşadığı evin satılmasının kiracı açısında pek bir önemi yoktur. Sadece kira sözleşmesindeki ev sahibi değişecektir. Kiracının kira sözleşmesi aynı şekilde ve aynı şartlarla devam edecektir. Dolayısıyla  yeni ev sahibi kiracıya kira zammı talebinde bulunamazlar. 

Yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı da yoktur. Burada bir koşullu istisna uygulaması bulunmaktadır. Eğer yeni ev sahibi evin tapusunu devraldığı günden itibaren 30 gün içerisinde kiracıya bir yazılı tebligat gönderip evin kendisine, çocuklarına veya anne ve babasına ihtiyacı olduğunu ortaya koyarsa kiracının evden çıkması gerekecektir. Lakin bu süreç de kiracı istemedikçe hiç de kolay tamamlanamayacaktır. 

Kiracıya yeni ev sahibi eve ihtiyacı olduğunu bildirip evden çıkmasını isterse kiracı 6 aylık bir süreye sahip olacaktır. Bu 6 ay sonunda kiracı halen evden çıkmamışsa ev sahibi tahliye talebi ile mahkemeye başvuracaktır. Bu mahkeme süreci ev sahibi açısından oldukça sancılı olabilir. Kiracı mahkemede evin muvazalı şekilde satıldığını ve ihtiyaç durumunun gerçek olmadığını öne sürebilir. Bu durumda ev sahibi hem evin satışının gerçek satış olduğunu hem de eve ihtiyacı olduğunu ispat etmekle yükümlü olacaktır. Bu mahkeme de yaklaşık 2 ile 2,5 yıl sürecektir. Dolayısıyla yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması kolay olmayacaktır.